Rivierengebied

Kerncentrale in Dodewaard moet plat, maar slopen lijkt te duur

De kerncentrale in Dodewaard.
De kerncentrale in Dodewaard. © Omroep Gelderland
DODEWAARD - In 1997 ging de kerncentrale in Dodewaard al dicht, maar echt helemaal afbreken begint pas in 2045. Het is wel de vraag of de eigenaar er dan genoeg geld voor heeft. Zoals het er nu naar uitziet is dat niet zo. Een stichting uit Amsterdam probeert de druk op de ketel te houden en vroeg maandag bij de Raad van State om maatregelen van de overheid.
De laatste zeer radioactieve splijtstofstaven zijn begin deze eeuw al afgevoerd, maar dat betekende niet dat de centrale meteen helemaal gesloopt kon worden. De ruimte met het reactorvat waar de kernsplitsing plaatsvond blijft lang nog radioactief. Het hoofdgebouw van de reactor moet dan ook blijven staan tot 2045, dan is de radioactiviteit zo sterk gedaald dat er gesloopt- en de onderdelen veilig ingepakt kunnen worden.

Eigenaar heeft te weinig geld in kas

De eigenaar van de centrale de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) heeft volgens de overheid onvoldoende geld in kas om de ontmanteling in 2045 te kunnen betalen. In het verleden is hier geld voor gereserveerd, maar dat blijkt al langere tijd ruim onvoldoende. GKN denkt dat de centrale voor een kleine 190 miljoen euro te slopen zal zijn, maar ook dat geld is er niet.
De Stichting Landelijk Kernenergie Archief (Laka) uit Amsterdam wil via de Raad van State afdwingen dat de overheid boetes oplegt aan de eigenaar van de centrale. De staatssecretaris vindt dat zo’n maatregel zijn doel voorbij schiet. GKN krijgt geen inkomsten meer, omdat de centrale geen stroom meer opwerkt.

Neder-Betuwe is centrale nog niet zat

De gemeente Neder-Betuwe maakt zich nog geen zorgen over de uiteindelijke sloop van de centrale. Het is ook aan het Rijk om dat te regelen, laat een woordvoerster van de gemeente weten. De centrale hoeft wat de gemeente betreft ook niet snel weg. "Sterker nog: wij vinden het wel een mooie landmark in onze gemeente", vertelt de woordvoerster. "Het is een stukje geschiedenis en het zegt iets over de tijd en het is een veilig ingesloten gebouw."
Stichting Laka hoopt dat er zelfs sneller met de ontmanteling kan worden begonnen dan in 2045. "Zo lang wachten met de sloop is eigenlijk een ouderwets idee", aldus een woordvoerder.
De Raad van State doet naar verwachting over 6 weken uitspraak in de zaak.