Rijk van Nijmegen

Bankje voor verongelukte Niels (20): 'Hij wordt nooit vergeten'

Niels Groothuijse.
Niels Groothuijse. © Familie
BEEK - Het tragische overlijden van Niels Groothuijse (20) heeft een grote leegte achtergelaten bij vrienden en familie. De geliefde Bekenaar verongelukte afgelopen juli na een avondje stappen tijdens de Vierdaagsefeesten. In Beek is nu een herdenkingsbankje voor Niels geplaatst, een plek voor iedereen die hem zo mist.
"Ik vind het heel mooi dat dit bankje er is. Dat wanneer ik hier kom aanlopen ik een foto zie van onze Niels met zijn grote glimlach", vertelt Mandy Weijers, de moeder van Niels.
Hoewel de rouwende moeder het heel fijn vindt dat het bankje er is, doet het ook pijn. "Ik vind het ook heel verdrietig. Eigenlijk wil ik gewoon mijn kind thuis op de bank hebben, maar dat gaat natuurlijk nooit meer gebeuren. Ik heb het grootste verdriet van de wereld, maar dat dit bankje er is geeft wel een beetje troost. En het zorgt ervoor dat Niels nooit vergeten wordt."
Voor Nina, het zusje van Niels, is het bankje een belangrijke herdenkingsplek. "We kunnen hier mooie herinneringen ophalen en met z’n allen over Niels praten. Al is het ook nog heel onwerkelijk dat mijn broer er niet meer is."
Door bankje wordt Niels nooit vergeten

Stoere bank

Het idee voor het bankje is een paar dagen na het overlijden van Niels ontstaan. Moeder Mandy wilde een plek waar de vele vrienden van haar zoon samen kunnen komen. Mensen die bij de uitvaart aanwezig waren is gevraagd geen bloemen mee te nemen, maar geld te doneren voor het bankje.
Het 3200 kilo wegende bankje, gemaakt van beton en hout, is donderdag met een hijskraan op een veldje aan de Roerdompstraat in Beek geplaatst. Een plek tegenover Niels zijn oude basisschool, waar hij vaak met zijn vrienden naartoe ging om te chillen. Volgens Mandy is het een 'stoere bank'. "Onze Niels was een grote knuffelbeer, maar wel ook een hele stoere jongen. Dus daar hoort een grote stoere bank bij."
Aan de rechterkant van het bankje hangt een plaquette met een foto van Niels en de tekst 'Onze Niels voor altijd in ons hart'. "Die tekst is sinds het overlijden van mijn zoon niet meer uit mijn hoofd gegaan. Onze Niels had een groot hart en dat menneke was zo bijzonder, over 100 jaar zit hij nog bij iedereen in het hart."
Moeder Mandy en dochter Nina op het herdenkingsbankje.
Moeder Mandy en dochter Nina op het herdenkingsbankje. © Omroep Gelderland

Mooi en vredig

Zondagmiddag werd het herdenkingsbankje onthuld. Ruim 200 mensen waren aanwezig. Er werd gespeecht, fakkels ontstoken, ballonnen opgelaten en met Jägermeister geproost op Niels. "Het geeft heel veel troost, we weten dat we niet alleen zijn met het verdriet. Anderen hebben bijna net zoveel verdriet als wij. Mensen zijn ons en Niels niet vergeten", vertelt Nina.
Mandy kijkt terug op een emotionele, maar hartverwarmende dag. "Het dorp was uitgelopen, dat was fijn en geeft troost. Mijn menneke was zo geliefd. We hebben samen veel gehuild, maar het was mooi en vredig. Deze herdenkingsplek is alles wat we nog kunnen doen voor Niels en zijn vrienden", vertelt Mandy met tranen in haar ogen.

Samen chillen

Vrienden van Niels zijn blij met het bankje. Aan de linkerkant van het bankje hangt namens hen een plaquette met de tekst 'Wat een troost om te weten dat we bij jou kunnen chillen, wanneer we dit maar willen'. Want dat samenzijn, is wat ze het meest missen aan hun loyale vriend. "We hebben meer dan vijf jaar samen tijd doorgebracht. Samen chillen deden we bijna elke dag en daar heb ik alleen maar goede herinneringen aan. En daar kan ik op deze plek aan terugdenken", vertelt Stein Coops.
Ook voor goede vriendin Noortje Bijl is het bankje in het groen nu al een belangrijke plek. "Ik mis Niels enorm. Op deze plek kunnen we als vrienden samenkomen en voelt het alsof Niels er iets meer bij is."