Gelderland

Het is gedaan met het mooie weer (en flink ook)

Dinsdagochtend begint onstuimig.
Dinsdagochtend begint onstuimig. © ANP
De maand oktober van 2022 zal de boeken in gaan als warme herfstmaand, waarin het zelfs 24 graden werd op enkele plaatsen. Dinsdag begint de nieuwe maand en is er van de mooie zonnige dagen van oktober niets meer over. "November gaat beginnen en we gaan het direct merken aan de temperaturen", zegt Raymond Klaassen van Weerplaza.
Dinsdag begint onstuimig en wisselvallig. "Het waait stevig in Gelderland en er komt een enkele bui de provincie binnen. Maar de zwaarste windstoten worden in de kustprovincies verwacht", zegt Klaassen. In die kustprovincies geldt zelfs code geel voor zware windstoten. Naast de forse wind trekken er ook buien richting het oosten over ons land. Als er een bui overkomt, neemt de wind tijdelijk in kracht toe.
Met name in de avond kan het vanuit het westen hard gaan regenen, waarbij zelfs onweer en hagel mogelijk is. De temperatuur zal uitkomen op zo'n 16 graden.

Tweede helft van de week

Vanaf woensdag wordt het even wat rustiger. Minder kans op buien en ook de onstuimigheid neemt af. Woensdagmiddag is het overwegend droog en zal ook de zon weer even tevoorschijn komen. Het wordt zo'n 14 tot 15 graden.
Maar die rust is van korte duur, want er ligt een nieuw lagedrukgebied op ons te wachten boven Schotland. De tweede helft van de week komen er weer buien onze kant op.
Van tijd tot tijd kan ook de wind weer aantrekken, maar zo onstuimig als dinsdag zal het niet meer worden. De temperatuur blijft wel verder zakken. Aan het einde van de week wordt het niet warmer dan zo'n 12 tot 13 graden. "Het is echt niet meer het hele zachte herfstweer dat we de afgelopen tijd hebben gehad", aldus Klaassen.

Zie ook: