Arnhem en omstreken

'Markante man met paardenstaart en walrussnor', Arnhem rouwt om Rudy Kousbroek

Rudy Kousbroek in de rosse buurt.
Rudy Kousbroek in de rosse buurt. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Markant, authentiek en halstarrig. Zo stond de overleden Arnhemmer Rudy Kousbroek bekend. De man van het Spijkerkwartier met een passie voor kunst en sport.
Een buurtbewoner heeft direct een associatie bij Kousbroek. "De hele wijk was rood van licht. Het bracht allerlei andere dingen met zich mee, ook criminaliteit. Hij was ook kunstliefhebber, maar ik vond het een beetje onzin wat hij had."
"Hij is markant, maar er zijn wel meer markante personen in Arnhem. Hij was misschien niet verkeerd voor de dames, maar het staat hier nog steeds bekend als een wijk waar prostitutie was. Terwijl het al lang voorbij is."

Rosse buurt

Schrijver Remco Kock besteedde een hoofdstuk aan Rudy Kousbroek in zijn boek over markante Arnhemmers. "Er is maar één Rudy Kousbroek. Eén van de grootste bordeelhouders in de tijd van de rosse buurt. Hij was belangrijk voor worstelvereniging Sandow. Dat betaalde hij ook deels uit eigen zak."
Rudy had ook een voorkeur voor kunst. "Maar dan niet zo pretentieus, hij sprak niet met een aardappel in de keel. Een paardenstaart en een grote walrussnor, hij liep niet te koop met zijn geld. Hij reed rond in een kleine Smart, waar hij amper in paste. Een pure, authentieke man."
"Hij zat bijna iedere dag in zijn galerie. Hij voelde zich een beetje een dinosaurus. Ik heb na mijn boek contact gehouden. Ik ging vaak even langs in zijn galerie en dan gingen we praten. Of eigenlijk was het vooral luisteren naar die mooie verhalen van vroeger. Echt een icoon."
Arnhem rouwt om Rudy Kousbroek

Rudy's Bar

Willemien Walschot was bevriend met Kousbroek. "Onverwachts toch wel dat hij is overleden. Ik heb bij zijn trucktrek-team Rudy's Bar gezeten en ik voetbalde ook in zijn team. Hij was een lieve man, zeker ook voor zijn kinderen. Maar ook voor ons damesteam, hij was er altijd voor ons."
"Heel belangrijk voor Arnhem. Hij deed ook veel voor het worstelen en het touwtrekken. Hij was makkelijk in de omgang, maar soms kwam hij zijn afspraken niet na. Een hele gezellige man. Als we gewonnen hadden, was niks teveel en dan kon je alles van hem krijgen. Ik ga hem wel heel erg missen."