Rivierengebied

Lessen over klimaat op de tocht door hoge energieprijzen

Bezoekerscentrum Grote Rivieren.
Bezoekerscentrum Grote Rivieren. © Omroep Gelderland
HEEREWAARDEN - Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden vreest sluiting door de hoge energieprijzen deze winter. Samen met een vrijwilligerstekort breekt een onzekere periode aan voor het centrum dat onder meer klimaatlessen geeft aan jonge kinderen.
Het is deze week Klimaatweek en dat betekent een drukke week in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Het bezoekerscentrum geeft lessen over natuur en milieu voor scholen in de gemeentes Maasdriel, Zaltbommel en West Maas en Waal. Meerdere schoolklassen komen deze week langs in het Waterlab van het centrum om spelenderwijs meer te leren over de stijging van de zeespiegel en regenbuien.

In de kou

Maar het is de vraag hoe lang er nog natuureducatie en andere activiteiten in het centrum gehouden kunnen worden. De Grote Rivieren hangt namelijk sluiting boven het hoofd door de hoge energierekeningen, zegt bestuurslid Joop de Bijl. "De prijzen gaan fors omhoog. We hebben een plan om selectiever te gaan verwarmen, dus niet alle ruimtes nog verwarmen. Ook willen we infrarood-verwarming inzetten op bepaalde plekken. Nu is het nog aangenaam herfstweer, maar het is nog de vraag of we dan in de winter niet voor een deel in de kou komen te zitten."
De energiekosten komen bovenop het vrijwilligerstekort dat al langer speelt. Een eerdere oproep heeft drie mensen opgeleverd die zich af en toe kunnen inzetten. Maar meer extra versterking is nodig om het centrum draaiende te houden, zegt De Bijl. "We zoeken nog meerdere mensen die ons kunnen helpen."

Toekomst

Ondanks de donkere wolken die zich samenpakken ziet De Bijl nog steeds mogelijkheden voor de toekomst. "Dit is zo'n mooi gebied. Volgens ons zit er nog heel veel potentie in. De Maas en de Waal komen hier heel dicht bij elkaar, vroeger stonden de rivieren met elkaar in verbinding. Ik denk bijvoorbeeld aan wandeltochten in het gebied waar je deze historie kan beleven. Ik zie nog veel mogelijkheden om dit gebied en daarmee ook ons centrum een impuls te geven."