Stedendriehoek

Winkel met kinderkleding voor minima is gered

Opluchting bij de vrijwilligers van Stichting kinderkledingbeurs.
Opluchting bij de vrijwilligers van Stichting kinderkledingbeurs. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Een reddende engel, zo voelt het voor de vrijwilligers van Stichting Kinderkledingbeurs in Eerbeek. Een particulier uit de gemeente heeft hen een nieuw pand aangeboden, waardoor de verkoop van tweedehands kinderkleding door kan gaan.
"Dit is echt heel goed nieuws", zegt vrijwilligster Hanny Rodijk. "We kunnen een pand huren van een particulier die ons een warm hart toedraagt, voor een betaalbare prijs." Begin volgend jaar verhuist de stichting naar het Oranje Nassauplein in Eerbeek.

'Mensen blijven helpen'

Wie weinig te besteden heeft kan voor betaalbare kinderkleding, speelgoed en andere kinderspullen terecht in de winkel van de stichting. "Mensen wordt hier niet gevraagd: wat is uw inkomen? Nee, iedereen mag hier komen. We vinden het heel belangrijk dat we die mensen blijven helpen", zeiden vrijwilligers eerder al tegen Omroep Gelderland.
Hoewel de winkel zo'n twee maanden dicht gaat vanwege de verhuizing, zijn de vrijwilligers dolgelukkig dat ze hun activiteiten kunnen voortzetten. "Het is wel een veel kleiner pand. Voor speelgoed en grote artikelen als wandelwagens en bedjes is straks geen plaats meer. Dus we gaan ons weer helemaal focussen op kinderkleding."

Moeilijke zoektocht

De stichting wist al enige tijd dat ze weg moest op de huidige locatie aan de Derickxkamp. Een ruimte in een oude school die de stichting zo'n tien jaar heeft kunnen huren maakt binnenkort plaats voor zorgwoningen.
De stichting draait volledig op vrijwilligers en iedere euro die wordt verdiend, gaat ook naar goede doelen. Een betaalbare nieuwe plek vinden leek daardoor bijna onmogelijk voor de vrijwilligers, waardoor er na 33 jaar een einde dreigde te komen aan de stichting.

'Het wordt erger'

"Gelukkig is het nu gelukt", zegt Rodijk. Met haar collega's ziet ze al jaren trouwe klanten in de winkel, maar de laatste tijd ook nieuwe gezichten. "Op dit moment zien we bijvoorbeeld veel mensen uit Oekraïne hier komen. Maar ook veel mensen uit de buurt."
Voor een paar euro kopen inwoners rompertjes of kleding voor peuters, kleuters en tieners. "Binnen de gemeente Brummen zien we een grote groep mensen die een hele lage beurs hebben. We voorzien echt in een behoefte. En het wordt erger."
Iedere kerst deelt de stichting bonnen uit aan mensen met een krappe beurs. Zij kunnen met die bon kleding of andere spullen uit de winkel aanschaffen. "Vorig jaar hebben we met kerst 300 van deze bonnen uitgegeven. Dit jaar 450, dus een stuk meer." Volgens Rodijk zijn er steeds meer mensen die financieel in de problemen komen.