Arnhem en omstreken

Dit doen mensen met de 380 euro energiecompensatie

Propaangas is niet voor iedereen bruikbaar.
Propaangas is niet voor iedereen bruikbaar. © ANP
ARNHEM - We krijgen in november en december 190 euro terug voor de torenhoge rekening voor gas en elektriciteit. Met dat geld kan van alles: houden, aan een goed doel schenken, aan een bekende geven, of direct spenderen. Dit doen de volgers van Omroep Gelderland met de 380 euro die zij de komende tijd ontvangen van hun energiemaatschappij.
De meeste mensen houden de compensatie zelf, simpelweg omdat ze het goed kunnen gebruiken. Bijna iedereen heeft immers last van de inflatie. "Ik ga de energierekening betalen", zegt Nathalie. En eigenlijk gebruikt het grootste deel van de mensen die reageerde op de Facebookpagina van Omroep Gelderland het voor het betalen van de energierekening.
"Een deel gebruik ik voor de energierekening, een deel zet ik opzij voor nog moeilijkere tijden die eraan komen", laat Jolanda weten. En ook Annie houdt alvast rekening met de toekomst: "Ik zet het opzij voor de eindafrekening."

Voor de toekomst

Natasja merkt ook op dat ze die compensatie prima kan gebruiken. "Ik heb net dure uitgaven gehad, zoals nieuwe autobanden, een nieuwe oprit en een rekening van de dierenarts. Het geld komt goed uit en blijft voor de hond en voor mij."
Roy verwacht dat de inflatie de komende tijd nog erger wordt: "Niemand weet wat er nog meer in de hoge hoed zit qua extra kosten, zoals bijvoorbeeld energie, de ziektekostenverzekeringen en mogelijk werkloos raken. Ik geef dit geld hoe dan ook niet weg."
Het is een heel klein appeltje voor de dorst
Een groot deel vindt 'compensatie' een groot woord. "We krijgen helemaal niets", vindt Joop. "We hebben dit zelf al betaald en we gaan nog meer betalen. Het is hooguit een sigaar uit eigen doos." Yvonne denkt er hetzelfde over: "Krijgen? Dit is ons eigen geld. We hebben het al dubbeldik betaald via de btw op de boodschappen." Ook Badr houdt het bedrag: "Ik heb er via verschillende belastingen al zelf voor betaald. Het is een heel klein appeltje voor de dorst."

Weggeven

Een enkeling houdt de compensatie niet zelf, maar geeft het aan een ander. "Ik geef het af en toe aan de mensen die het nodig hebben. Ben het eigenlijk al aan het uitgeven", zegt Marcel. Sandra deelt het bedrag: "De helft gaat naar een goed doel, de andere helft is voor mezelf."

Douchen of op vakantie

Tjinta geeft het geld uit aan haarzelf: "Ik ga een lange douche nemen." Ria heeft grootse plannen: "Ik ga op vakantie", zegt ze gekscherend.
Ook Rodney is licht sarcastisch: "Wij hebben besloten er een wereldreis van te gaan maken. Warme landen opzoeken, overal lekker uit eten en genieten van de warme zon."