Noord-Veluwe

Podcast: waarom deze predikant kritisch over homorelaties is

Rinie van Reenen op archiefbeeld van Omroep Gelderland.
Rinie van Reenen op archiefbeeld van Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - De vierde aflevering van de Omroep Gelderland-podcast Niet van de Wereld staat online. Hierin vervolgt Maarten Dallinga zijn onderzoek naar de positie van reformatorische christenen in de bredere samenleving. Hiervoor sprak hij zowel met 'refo's' als mensen die kritisch zijn op de kerk.
In de vierde aflevering spreekt hij onder anderen met Rinie van Reenen, tijdens het interview predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente in Oldebroek, tegenwoordig is hij dat in Urk. Van Reenen was een van de ondertekenaars van de veelbesproken Nashvilleverklaring in 2019, waarin onder meer homorelaties en homoseks wordt afgekeurd.
Al snel na publicatie van de verklaring ontstond commotie en kreeg hij de boodschap: ‘Maak je borst maar nat.’ Er volgden Kamervragen en aangiftes.

'Refokerk'

Ook praat Maarten met mensen die grote moeite hebben met de strenge normen van de ‘refokerk’, zoals een ondernemer die al jaren pleit voor koopzondagen.
Luister hier naar de vierde aflevering:
Niet van de Wereld is ook te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online. Het laatste deel wordt op maandag 7 november gepubliceerd.
Refo’s zijn de meest orthodoxe christenen binnen de protestantse kerk. Ze zijn met ruwweg 500- tot 600.000 en een groot deel woont samengeklonterd op de Gelderse Biblebelt. Journalist Maarten Dallinga deed er maandenlang onderzoek naar.

De serie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Zie ook: