Arnhem en omstreken

'Gezicht van de raamprostitutie' Rudy Kousbroek overleden

Rudy Kousbroek
Rudy Kousbroek © RTV Connect
ARNHEM - Rudy Kousbroek is overleden. Hij was in Arnhem vooral bekend als het gezicht van de raamprostitutie in het Spijkerkwartier, maar was ook galeriehouder en de drijvende kracht achter de Arnhemse worstelvereniging Sandow.
Kousbroek, vader van vier kinderen, groeide op in Rotterdam en studeerde daar voor grafisch ontwerper. Toen hij in een dancing werkte, werd hij door enkele Arnhemmers geattendeerd op de mogelijkheden in het Spijkerkwartier.
Arnhem rouwt om Rudy Kousbroek

'Voor een paar gulden gehuurd'

"Er kwamen wat meisjes die op de tippelzone in Rotterdam werkten in de dancing. Zij klaagden over de werkomstandigheden. Toen dacht ik aan Arnhem, daar zaten toen net zes of acht meisjes achter het raam", vertelde Kousbroek in 2015 in het RTV Connect-programma Het Bankje. "Er stond een paar pandjes leeg en toen heb ik een pandje voor een paar gulden gehuurd van de gemeente."
Op het hoogtepunt waren er 250 ramen in Arnhem. Op 4 januari 2006 gingen ze definitief dicht. "Het Spijkerkwartier was een begrip in heel Europa. Ze hebben een stukje vernield. Het hoort weer terug te komen."

Kunst grote passie

Kunst was de grote passie van Kousbroek. Regelmatig ging hij naar het buitenland om schilderijen aan te schaffen. Die bood hij te koop aan in Gallery Rudy Kousbroek in de Spijkerstraat. Ooit probeerde hij de Witte Villa in Park Sonsbeek te kopen om daar een galerie te beginnen, maar dat mislukte.
Kousbroek was ook de drijvende kracht achter de Arnhemse worstelvereniging Sandow. Die veroverde talrijke nationale titels. Kousbroek was de weldoener van Sandow. Hij betaalde de worstelaars uit eigen zak.
"Ik heb nergens spijt van. Alles wat ik gedaan heb, sta ik achter", benadrukte Kousbroek ooit.