Arnhem en omstreken

Zonder knikkende knieën de piste op: lessen om ski-angst te overwinnen populair

Arnhem, ski angst overwinnen
Arnhem, ski angst overwinnen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ook al wordt alles duurder, een skivakantie slaan fervente wintersportliefhebbers liever niet over. Alleen moeten sommigen dan nog wel even hun angst overwinnen. Maar ook daar zijn in ons land steeds meer mogelijkheden voor, zoals bij Indoor Ski in Arnhem waar de speciale lessen inmiddels erg populair zijn.
Paola en Christina hebben de zweetdruppeltjes tijdens hun ski-les op het voorhoofd staan. "Ja, het is net zo actief als fitness", legt skicoach Joyce van den Eijkel uit.

Knikkende knieën

Beide dames hebben jarenlange ski-ervaring, maar bij allebei ging het een tijdje geleden mis: ze gingen onderuit op de piste en daarmee begon de angst. "Ik ben gevallen omdat ik over een ijzig stuk ging en de volgende dag ging ik met knikkende knieën de latten op", vertelt Christina. "Ik kan gewoon skiën, dat weet ik wel, maar het is een mentaal dingetje. "
Ook bij de Paola begon het met een flinke val: "Daar ben ik enorm van geschrokken. Het jaar daarna hadden we de hele week sneeuw, dus dat hielp ook niet mee. Ik dacht toen op een gegeven moment, er moet nu iets gebeuren ander stop ik ermee. "

Niet nadenken

Bij skicoach Joyce die naast ski-instructeur ook psycholoog is, krijgen ze weer zelfvertrouwen en leren ze zichzelf weer te ontspannen. "We beginnen daar ook als eerste mee, ze moeten eerst een beetje ontspannen en daarna komt het skiën pas. De meeste mensen denken te veel na. Ze hebben bijvoorbeeld hoogtevrees of zijn bang om te vallen. Daardoor blokkeren ze. "
Inmiddels heeft de indoor skischool veel aanmeldingen van mensen die hun ski-angst willen overwinnen: "Ze willen mee kunnen doen met het gezin, een vriendengroep of collega's. " Vooralsnog zijn de lessen alleen indoor, maar komende winter gaat een eerste groep -nu alleen nog vrouwen- als het goed is ook echt de bergen in om daar les te krijgen tegen ski-angst.

Creatieve oplossingen

De meeste skiliefhebbers blijven wel naar de bergen gaan ook al wordt een wintersportvakantie er niet goedkoper op. "Ze zoeken creatieve oplossingen", merkt Joyce van den Eijkel op, " Zo kiezen ze voor een ander, goedkoper skigebied, minder uiteten-gaan of een eenvoudigere accommodatie. Sommigen skippen zelfs hun zomervakantie ervoor."
Paola laat komende winter in ieder geval niet voorbij gaan zonder wintersport: Als het goed is gaan we zelfs twee keer en ik heb er nu ook weer zin in!"