Achterhoek

Zo werd ook de klok van de kerk een uur teruggezet

De kerkkok in Vierakker.
De kerkkok in Vierakker. © Omroep Gelderland
VIERAKKER - Op de meeste plekken is het dit weekend automatisch gebeurd, maar de klok in de kerktoren van Vierakker moet nog handmatig worden goed gezet. Twee keer per jaar beklimt klokverzetter Gerard Jansen de toren.
Een beetje valsspelen is het wel. "Eigenlijk verspringt de tijd om twee uur 's nachts al. Maar daar kom ik mijn bed niet voor uit." En dus loopt de 65-jarige Gerard om half 9 de kerk binnen.

Veel geautomatiseerd

"Ik heb weleens van dorpsgenoten gehoord dat ze 'm een keer te vaak hoorden slaan 's ochtends. Maar echt klachten heb ik nog nooit gehad."
Waar de wijzers vroeger handmatig helemaal moesten worden teruggedraaid, is ook in de kerktoren al een heel deel geautomatiseerd. Het terugzetten van de klok gaat dan ook makkelijker dan je zou denken. "Ik druk gewoon op de stopknop. Dan staat de klok stil en kan ik een uurtje koffiedrinken. Stipt een uur later zet ik de klok weer aan."

Dan maar een dag stilstaan

Echt zorgen maken dat er iets fout gaat doet de 'klokverzetter' niet. "Dan moet 'ie maar een dag stilstaan. Zo erg is dat ook niet, want dat gebeurt ook in het voorjaar. Als de klok een uur vooruit moet."
Bekijk hier hoe Gerard de klok een uur verzet:
Dit is hoe de klok in de kerktoren op wintertijd wordt gezet.