Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Veteranen zochten al honderden keren naar vermisten

Leden van het Veteranen Search Team (VST) verzamelen zich in Heteren.
Leden van het Veteranen Search Team (VST) verzamelen zich in Heteren. © Omroep Gelderland
DRIEL - De zoektocht naar een 91-jarige vermiste man in Driel was de zoveelste waarbij het Veteranen Search Team (VST) werd ingezet. Het in 2017 opgerichte team van oud-Defensiemedewerkers speurde in Gelderland al veel vaker mee naar vermiste personen. Leden van het team zochten eerder deze maand in Noord-Brabant nog mee naar de vermiste Hebe en haar begeleider Sanne.
De veteranen van het VST willen van toegevoegde waarde zijn voor de overheidsdiensten bij een vermissing. Zij bundelen naar eigen zeggen de kracht en kennis van veteranen en ander geüniformeerd personeel. De leden van het team zijn gewend om heel geconcentreerd te werken en om te doen wat aan hen wordt gevraagd. Die discipline is een voordeel als het team een groot gebied snel moet afzoeken.

Alarm

Volgens mede-oprichter Mariska van der Kraats telt het team nu 2500 leden. Verreweg de meesten zijn militairen die op missie zijn geweest, maar ook agenten en brandweerlieden zitten in het team. Als er sprake is van een vermissing, schakelt de politie indien nodig de hulp van het team in. De leden krijgen een alarm als een zoekactie op stapel staat, en kunnen zich dan aanmelden om mee te speuren. Doorgaans doen er 65 leden aan een actie mee.

Tussen Arnhem en Tiel

Sinds de oprichting was het VST al betrokken bij in totaal honderden zoekacties in het hele land. De veteranen gaan systematisch te werk en zetten daarbij onder meer drones in. Zondag zochten de veteranen het gebied tussen Arnhem en Tiel af op zoek naar de vermiste 91-jarige man.
In de loop van zondagmiddag werd de vermiste man dood aangetroffen. De politie wil niet zeggen waar de man precies is gevonden.