Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Hans bakt al 55 jaar poffertjes en heeft een kraam in de tuin: 'Vind het wel een keer genoeg'

Hans bakt al 55 jaar poffertjes en heeft een kraam in de tuin: 'Vind het wel een keer genoeg'
Hans bakt al 55 jaar poffertjes en heeft een kraam in de tuin: 'Vind het wel een keer genoeg'
VAASSEN - Hij is al 55 jaar poffertjesbakker, Hans van der Schoot (71) uit Vaassen. Sinds zijn pensioen kan hij zijn liefde voor het vak niet loslaten, dus begon hij zelf een ouderwetse poffertjeskraam. In z'n achtertuin. Tot groot genoegen van alle kinderen in de buurt. “Poffertjes zijn geliefd.”
Hij bakt de allerlekkerste poffertjes, daar windt Van der Schoot geen doekjes om. “Mijn recept is al 300 jaar oud. Ik ben één van de weinigen die het nog op de ouderwetse manier doet.” Goed beslag en gaar bakken, is zijn geheim.
Dertig jaar lang bediende de poffertjesbakker zijn klanten vanuit een kraam op een vaste standplaats in Epe. Totdat het Openluchtmuseum in Arnhem de poffertjeskraam kocht, nu vijftien jaar geleden. Stilzitten deed Van der Schoot niet. Hij nam de afgedankte poffertjeskraam van het Openluchtmuseum mee. Die was er slecht aan toe, maar was bij Van der Schoot in goede handen.

170 jaar oude kraam

Van een nieuw dak, nieuwe spoelkeuken tot het nodige likje verf. De gepensioneerde poffertjesbakker blies de 170 jaar oude kraam eigenhandig nieuw leven in. Nu de ouderwetse oer-Hollandse poffertjeskraam klaar is, komen familie en buurkinderen graag een vorkje prikken.
Op braderieën zie je nog weleens poffertjes, maar dat zijn hele andere poffertjes
“Heel lekker”, zegt het 11-jarige buurmeisje Jade na het verorberen van een tweede portie. “Ik zou er het liefst nog veel meer willen.” Het is haar derde bezoek aan de kraam. Ze zit buiten, onder het rood-wit gestreepte luifel. Binnen staan houten tafels en banken, afgeschermd met kanten gordijntjes.
Helaas weten steeds minder mensen hoe deze 'echte' poffertjes horen te smaken. “Het ambacht verdwijnt, er is geen vakkennis meer”, verzucht Van der Schoot. “Op braderieën zie je nog weleens poffertjes, maar ja, dat zijn hele andere poffertjes. Dat kun je niet vergelijken met dit.”
“Gemeenten hebben geen ruimte meer voor poffertjeskramen. En op kermissen lukt het ook niet, want de opbouwtijd is te lang. Het sterft uit”, betreurt de Vaassenaar, die zelf uit een poffertjesbakkersfamilie komt. “Je kunt goed verdienen met een poffertjeskraam. Poffertjes zijn geliefd.”
Hans bakt al 55 jaar de lekkerste poffertjes

Verkopen

Hoewel Van der Schoot zelf ook graag een poffertje op z'n tijd lust, is de kraam in zijn tuin geen lange staanplaats beschoren. “Ik wil hem verkopen. Hopelijk aan zoiets als een museum of pretpark, want daar zou hij goed tot z'n recht komen.”
Jammer voor de buurkinderen, maar Van der Schoot wil de kraam niet zelf exploiteren. “Daar heb ik geen zin meer in. Ik ben 55 jaar poffertjesbakker geweest, ik vind het wel een keer genoeg. Al weet je het nooit helemaal zeker”, lacht hij.
Hans van der Schoot stond 30 jaar met zijn poffertjeskraam in Epe.
Hans van der Schoot stond 30 jaar met zijn poffertjeskraam in Epe. © Eigen foto