Rivierengebied

Wie kent de Pronker, het Fijn Hemdje of de Prinses Marie nog?

Pomoloog Auke Kleefstra.
Pomoloog Auke Kleefstra. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Wie weet wat er is geworden van de Pronker, Fijn Hemdje of de Prinses Marie? Het Nederlands Fruitnetwerk (NFN) hoopt dat er mensen uit de omgeving Culemborg zijn die meer weten van deze bijzondere appelrassen. Het NFN maakt zich sterk voor het behoud van oude fruitrassen, die vroeger in Nederland werden geteeld.
"Op oude veilinglijsten van Veiling Culemborg vond ik allerlei rassen die nu niet meer te krijgen zijn", zegt Auke Kleefstra van het NFN. Hij hoopt dat er juist in de Betuwe mensen zijn die de rassen nog kennen - of misschien zelfs nog een boompje hebben staan.
De Elstar-appel.
De Elstar-appel. © Omroep Gelderland

Vreugdedansje

Een heel team van zogenoemde pomologen boog zich zaterdag over meegebrachte appels en peren. "We willen het liefst echte vruchten", zegt Kleefstra. "Maar we zijn ook geïnteresseerd in achtergrondinformatie. Want die oral history, zoals dat heet, is ook heel interessant."
Wanneer er een vreugdedansje volgt? "Nou als er een Zomer Rabau - ook wel Benderzuur genoemd - meegebracht wordt. Er bestaat wel een Benderzoet, maar de Benderzuur, daar ben ik wel heel benieuwd naar."

Genenbank

Een leek ziet misschien nog net het verschil tussen een Elstar-appel en een Jonagold-appel. Maar Kleefstra kent zo'n beetje alle rassen wel. "En als ik het niet ken, weet ik zeker dat het iets bijzonders is."
Het determineren gaat naar vorm, kleur en smaak. Kleefstra: "En we pakken er regelmatig oude veilinglijsten en literatuur bij." Als ze bijzondere rassen vinden, nemen ze contact op met de Wageningen Universiteit. Die heeft in Randwijk namelijk een genenbank met zo'n tweehonderd verschillende appelrassen. "Als er iets bijzonders tussen zit, adviseren wij ze om een boom op te nemen in de genenbank."

Kijken, kijken, niet proeven

Naast de zoektocht naar nieuwe oude rassen hield het FNF zaterdag ook een fruitshow met zo'n honderd verschillende appel- en perenrassen. Maar dat is vooral kijken, kijken, niet proeven. "Nee, we hebben natuurlijk maar een paar vruchten van iedere soort en over twee weken hebben we nog een show. Dus er wordt maar heel beperkt geproefd."