Rijk van Nijmegen

Het uitzonderlijk warme oktoberweer is gunstig voor de portemonnee

Het warme herfstweer is gunstig voor de portemonnee.
Het warme herfstweer is gunstig voor de portemonnee. © Omer Urer
NIJMEGEN - Het uitzonderlijk warme oktoberweer is gunstig voor de portemonnee. We verbruiken door de hoge temperaturen minder energie in huis en daarbij daalt de torenhoge gasprijs.
"Het extreem gunstige weer zorgt voor wat daling van de extreme kosten waar mensen voor staan", bevestigt universitair hoofddocent Mark Wiering van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "En mensen met zonnepanelen hebben nog meer voordeel, want de zon schijnt goed."

'Gasprijzen lager'

"Dit is goed voor de situatie waarin we zitten. De gasvelden zijn goed gevuld. De gasprijzen kunnen lager, want er is nu veel op de markt. Al raakt dit niet meteen in de portemonnee", aldus Wiering. "Maar er is wel de compensatie. Die zal voor veel mensen te laag zijn, maar niet voor mensen in een kleine eengezinswoning."
Voor een gemiddeld huis kan het nu zo'n 7 euro schelen op een dag
Of de mooie herfst een trend is, durft Wiering niet te zeggen. "Maar vorig jaar was het in november ook heel mooi weer", roept hij in herinnering.
En dat scheelt natuurlijk in de kosten. Volgens Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, verstookt een gemiddeld huishouden zo'n halve kubieke meter gas per graad, per dag, als het kouder is dan 17 graden.

'7 euro per dag'

"Voor een gemiddeld huis kan het nu zo'n 7 euro schelen op een dag. En daar hoef je niks voor te doen, dankzij het warme herfstweer. Het is extra fijn, want het prijsplafond op de gasprijs komt pas in januari, het is nu dus nog heel duur gas dat huishoudens besparen", zegt Visser tegen de NOS.
Hij ziet een krimp van 30 procent ten opzichte van de vijf jaar ervoor. "Dat gaat over huishoudens, maar ook het midden- en kleinbedrijf. Zij minderen het gebruik vanwege de prijzen, maar ik denk dat ook het milieu en de afhankelijkheid van Russisch gas een rol spelen."