Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Rellende FDF-voorman betuigt spijt in rechtbank: 'Ik ging te ver, ja'

Het protest in Hierden.
Het protest in Hierden. © Persbureau Heitink
ZUTPHEN - Tegen voorman Albert M. van Farmers Defence Force (FDF) is vrijdag een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De eis werd uitgesproken voor onder meer openlijke geweldpleging tijdens het boerenprotest in Hierden.
De 39-jarige regiobeheerder van FDF was op 28 juni, samen met andere boeren, op weg naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden. Daar zou voor de tweede keer in korte tijd geprotesteerd worden. De Lochemer wist helemaal niet wat de actie in zou houden, zei hij vrijdag voor de rechtbank in Zutphen. "We hadden een tijd en plek afgesproken om te verzamelen, dat was het enige. Het was ook niet georganiseerd vanuit FDF, maar vanuit losse groepjes boeren."

Toegangsweg afgezet

De politie had de toegangsweg naar de woning van de minister afgezet, waardoor de boeren niet verder konden. Het liep daarna flink uit hand, toen de boeren niet wilde vertrekken en de politie belaagd werd door de actievoerders. M. zou volgens de officier van justitie vooral schade hebben aangericht aan een politieauto. In de rechtbank geeft hij ook toe dat hij tegen de auto heeft aangeschopt. "Ik wilde die auto verplaatsen, zodat we er langs konden met de trekkers. De bedoeling was om met een hakselaar stro over het hek bij de minister te strooien. Maar we kregen die auto niet opgetild."
Volgens de verdachte zelf werd hij die avond verrast door de snelheid van de actie. "Ik had ook niet verwacht dat het zo misging, want we hadden voor die tijd al veel meer andere acties gevoerd, die zonder problemen verliepen. Maar het ging zo snel. Daarom wist ik sommige dingen meteen hierna ook niet meer precies. Later herinnerde ik het me weer. Ik heb wel tegen die autoruit getrapt, ja. "

Een optelsom

"Wat gaat er dan door u heen, dat u dat doet?" vroeg de politierechter M.. Die toonde daarop berouw: "Het was denk ik een optelsom van alles. Dit was een laatste druppel. Ook mijn privésituatie en mijn verleden speelden mee, denk ik." Hij doelt daarbij op het feit dat zijn ouders jaren geleden ook het boerenbedrijf noodgedwongen moesten verkopen. "Maar het ging wel té ver, ja. Dat geef ik toe. "
De Lochemer geeft ook aan inmiddels bewust gekozen te hebben iets minder actief te zijn binnen Farmers Defence Force. Het gebeurde heeft volgens hem wel impact gehad. "Ik sta achter actievoeren, maar op deze manier had het niet gemoeten."

Geen aanjager

Zijn advocaat benadrukt hierbij ook dat zijn cliënt absoluut geen aanjager van de actie was: "Hij ging hier naar toe om de anderen te steunen. Hij wist niet wat er ging gebeuren en ook ter plekke heeft hij niet het voortouw genomen." Justitie vindt toch dat M. een belangrijke rol had, omdat hij wel de enige was die de ruit intrapte van de politieauto - waardoor de situatie nog verder escaleerde.
Eerder veroordeelde de politierechter in Zutphen al een aantal boeren voor de rellen. Zij kregen vrijwel allemaal een werkstraf van honderd uur opgelegd. Ook kregen ze een maand voorwaardelijke celstraf en een proeftijd twee jaar aan hun broek.
In de zaak van M. doet de rechtbank uitspraak op 11 november.