Arnhem en omstreken

Van straaljagers tot reuzenfietsen, er wordt vaker iets vreemds ontvreemd

De gestolen Starfighter.
De gestolen Starfighter. © Oudejaarsvereniging De Oliebol
ARNHEM - In het Achterhoekse Meddo werd woensdag een 18 meter lange touringcar gestolen. Maar er werden in de loop der jaren wel meer opmerkelijke dingen ontvreemd in Gelderland.
Vaak ging dat om een nieuwjaarsstunt van een oudejaarsvereniging. Zo stal oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder een 600 kilo zwaar schaalmodel van een F104 Starfighter straaljager bij Museum Vliegbasis Deelen. De Oliebol wilde "door de inzet van luchtsteun" aandacht vragen voor het tekort aan starterswoningen in hun dorp.
Dezelfde oudejaarsvereniging ging ook aan de haal met een reuzenfiets van Omnisport in Apeldoorn. Dit keer wilde De Oliebol op ludieke manier aandacht vragen voor de verkeersonveiligheid in het centrum van Vledder.
De reuzenfiets van Omnisport in Apeldoorn die werd gestolen door de Drentse oudejaarsvereniging De Oliebol.
De reuzenfiets van Omnisport in Apeldoorn die werd gestolen door de Drentse oudejaarsvereniging De Oliebol. © Oudejaarsvereniging De Oliebol

Paulus de Boskabouter

Ook het beeld van Paulus de Boskabouter werd door hen gestolen. Het beeld van 1 meter 60 hoog en ruim 100 kilo zwaar werd meegenomen uit het Gravinnenbos in Arnhem en in de bossen van Westerbork gezet. De oudejaarsvereniging heeft 100 euro aan de Stichting Paulus In Beeld betaald voor de geleden emotionele schade.
Het beeld van Jip en Janneke, en hondje Takkie, was een maand weg. Oudejaarsvereniging De Geitefok uit het Friese Oldeberkoop nam het mee uit Zaltbommel. De vereniging wilde daarmee aandacht vragen voor het behoud van Nederlandse tradities. Het beeld was overigens 13 jaar eerder ook al eens meegenomen door een oudejaarsvereniging.
Het beeld van Jip en Janneke.
Het beeld van Jip en Janneke. © Omroep Gelderland

Bronzen paard

Een bronzen paard voor het oude gemeentehuis van Hedel werd in de nieuwjaarsnacht van 2012 ontvreemd. Toch ging de gemeente Maasdriel er niet vanuit dat het om een nieuwjaarsstunt ging. Het beeld was namelijk met geweld verwijderd. De schroeven waarmee het vast stond, waren doorgezaagd.
Wat ook met enige regelmaat voorkomt, zijn diefstallen van graven. Dat varieert van een bosje hyacinten tot grafstenen en grafkruizen. Maar ook knuffels van een kindergrafje werden gestolen. "Mensen lijken steeds meedogenlozer te worden. Triest, heel triest", verzuchtte een getroffene.

Zie ook: