Arnhem en omstreken

Tekorten in pleegzorg zorgelijk: ‘Het is zeer schrijnend’

Aan pleeggezinnen is een groot tekot.
Aan pleeggezinnen is een groot tekot. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tientallen kinderen in Gelderland moeten noodgedwongen lang wachten op een fijn thuis door een tekort aan pleegouders. ''Voor twee kinderen zoek ik nu al vier maanden", verzucht een hulpverlener tegen Omroep Gelderland. Pleegzorgorganisaties spreken van een zorgwekkende situatie.
Bij Entrea Lindenhout, één van de grootste Gelderse pleegzorgorganisaties, wachten momenteel zo'n dertig kinderen op een plaats in een pleeggezin. De tekorten zijn er met name rond de grote Gelderse steden Arnhem en Nijmegen en in de Achterhoek. Bij ongeveer de helft van de kinderen is er voornamelijk behoefte aan weekendpleegouders.
“Bij ons staan zo'n tien kinderen op de wachtlijst", aldus Liselotte Heijting van Pactum die actief is rondom Apeldoorn en Harderwijk. “Alsnog is het zeer schrijnend.”

Nieuw: kindgerichte werving

Met behulp van enkele gemeentes uit de regio Apeldoorn heeft pleegzorgorganisatie Pactum een nieuwe methode ontwikkeld om pleegouders te werven, ‘een kindgerichte werving’. “Hierbij gaan we samen met het kind en de ouders op zoek”, weet Heijting. “Als we bijvoorbeeld een plek in een pleeggezin zoeken voor een jongetje dat voetbalt, dan gaan we via de voetbalclub op zoek. Of we doen een oproep op onze website. Ouders schrijven wat voor een pleeggezin ze zoeken voor hun dochter. Dat raakt gewoon. Bij die oproep kregen we vijftig aanmeldingen.”
“Het is heel arbeidsintensief”, waarschuwt Heijting er meteen bij. “Maar het werkt heel goed. Zeker bij deeltijdpleegzorg. Daar hebben we nu 100% slagingskans."
Het is de 'Week van de pleegzorg' waarbij extra aandacht wordt gevraagd voor het tekort aan pleegouders. In Arnhem was gisteren de landelijke aftrap met de #groenlicht-actie. De Eusebiuskerk werd groen verlicht 'om op te roepen groen licht te geven voor de toekomst van een pleegkind'.

'Nooit voldoende pleeggezinnen'

In principe zijn er nooit voldoende pleeggezinnen, zeggen de pleegzorgorganisaties. “Voor één kind heb je de keuze uit vier gezinnen nodig om een goede match te maken”, legt Heijting uit. Er spelen tal van factoren mee, zoals de afstand, of er al andere kinderen zijn of bijvoorbeeld allergieën.
Voor een kind is het vaak belangrijk om in de buurt te worden opgevangen. “Een kind gaat uit huis en verliest zo veel, hoe fijn is het dan om in je eigen omgeving te blijven, zodat je vrienden kunt blijven opzoeken en misschien wel naar je eigen school kan blijven gaan”, aldus Janine Wolven.
Je wilt een plek die goed past bij het kind én bij de ouders
Janine Wolven, Entrea Lindenhout
Voor pleegzorgorganisaties is de zoektocht naar geschikte pleegouders een worsteling. “De vraag is vaak: is het goed genoeg?”, weet Wolven van Entrea Lindenhout uit ervaring. Ze is medeverantwoordelijk voor het plaatsen van pleegkinderen en voor het werven van nieuwe pleegouders. “Je wilt een plek die goed past bij het kind én bij de ouders. Tegelijkertijd, het perfecte passende kunnen we vaak niet bieden."

'Voldaan gevoel'

“We zitten met vaak de handen in het haar”, aldus Wolven. “Voor twee kinderen ben ik al vier maanden op zoek. Dat komt helaas vaker voor."
Ze vervolgt: “We vragen aan mensen in ons huidige pleegouderbestand of ze een bijplaatsing (een extra pleegkind, red) willen overwegen." Maar het is niet alleen maar kommer en kwel: “Soms hebben we direct fijne plek voor een kind dat een pleegezin nodig heeft. Een passende plek voor een pleegkind vinden geeft altijd een voldaan gevoel."