Arnhem en omstreken

'Het is je grootste nachtmerrie', schapen doodgebeten in Heelsum

Een gedood schaap.
Een gedood schaap. © Jan Gerritsen
HEELSUM - Zeker acht schapen in Heelsum zijn donderdag doodgebeten. Vermoedelijk door een wolf, denkt eigenaar Serge van der Zweep. "Dit is je grootste nachtmerrie."
Van der Zweep drijft schapen en had deze dieren op het terrein van Jan Gerritsen in Heelsum staan. Hij schrok van het feit dat zijn schapen zijn gepakt. "Maar je weet ook dat je een keer aan de beurt bent. Er gaat geen dag voorbij of de wolf is ergens op het journaal. Ze zitten op zoveel plekken, je kunt er op wachten. Je hoopt dat je de dans kan ontspringen, maar dit is je grootste nachtmerrie."

'Naar gezicht'

Jan Gerritsen zag de schapen op zijn grond liggen. "Ze liggen over het hele perceel van 10 hectare. De schapen zijn in hun nek gebeten en een hoop poten liggen los. Het is een naar gezicht. Gewonde schapen lopen nog rond. Dat is hartverscheurend", vertelt hij.
De schapen stonden wel achter schrikdraad. Gerritsen: "Maar dat helpt wel voor de schapen, maar niet voor de wolf." Hij weet dat de schrik er in de buurt goed in zit. "De paarden hier in de buurt zijn al naar binnen gehaald en sommige mensen durven niet meer te wandelen hier."

'Wel veel wolven'

Van der Zweep ziet dat er steeds meer wolven bijkomen. "Het worden wel heel veel wolven. We begonnen met een paar, maar de jongen gaan nu ook overal het nest uit. Ze zijn hier de afgelopen jaren al een keer of zes in de buurt geweest en een paar weken geleden ook nog. Het is voor veel dieren niet veilig meer buiten."
Hoewel het nog niet zeker is dat het ook daadwerkelijk een wolf is geweest, gaan Gerritsen en Van der Zweep daar wel vanuit. "Als je ziet hoe ze zijn toegetakeld en hoe er aan gegeten is, dat kan een hond niet doen."
Vrijdagochtend komt er een expert van een taxatiebureau kijken. Dit gebeurt in opdracht van Bij12, een bureau dat allerlei zaken voor de provincies afhandelt. Waaronder dus schademeldingen rondom de wolf.