Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Maarten van Rossem: 'Liegen is soms noodzakelijk'

Maarten van Rossum.
Maarten van Rossum. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem is, zoals hij zelf zegt, een 'geschoold leugenaar'. Volgens hem is dat een eigenschap die je nodig hebt om je leven enigszins leefbaar te maken. Desondanks staat hij bekend als iemand die geen blad voor de mond neemt.
"Soms heb ik gewelddadige opvattingen, die temper ik dan wel een beetje." De in Wageningen geboren Maarten van Rossem is te gast in het Omroep Gelderland-programma Op Weg Naar Waarheid, waarin presentator Klaas Drupsteen zoekt naar de betekenis van waarheid. Volgens Van Rossem is die betekenis niet altijd even helder. "Soms kunnen we pas achteraf zeggen wat de waarheid is geweest."

Moment

Alles draait om de juiste timing en dus het juiste moment. "Bij het geven van commentaar ben je terughoudender. Het is dan wel waar, maar aangepast aan de noden van het moment." In ieder mens schuilen meerdere mensen, stelt de historicus.
"In ieder mens schuilt de opgewonden Telegraaf-lezer. Sommige mensen komen nooit verder dan dat punt. Andere mensen denken al na vijf minuten: wacht eens even, het is ingewikkelder, het zit anders. De eerste impuls is dat, daarna begin je erover na te denken."
In ieder mens schuilt de opgewonden Telegraaf-lezer.
Maarten van Rossem
Ook Maarten kent verschillende kanten. Zijn kleinkinderen halen zijn zachte kant naar boven. Op televisie wordt hij vaak neergezet als kritische en tegendraadse man. "Maar ik ben helemaal niet tegendraads", zegt hij stellig. "Ik zou dat anders willen formuleren. Dat de meeste mensen over het algemeen hele domme opvattingen hebben. Ik weet hoe het zit en ik leg het dan uit. Dat lijkt tegendraads maar het is in overeenstemming met de werkelijkheid. Die anderen beseffen niet hoe het zit."

‘Ik vind kwetsen lollig’

Bij het tv-programma De Slimste Mens (KRO-NCRV) vormt hij de jury. "Het is een uitje", zegt hij over het plezier dat hij eraan beleeft. De karaktereigenschappen die we daar zien versterkt hij bewust. "Wat je ook doet, de televisie maakt van iedereen een karikatuur. "Al heel snel was ik een mopperaar, een zuurpruim, de cynicus. Er bestaat de neiging om bepaalde karaktereigenschappen wat scherper aan te zetten. Dat vind ik leuk. Ik vind kwetsen wel lollig.”
Hoe slim hij zelf is? "Geen idee. Ik denk dat ik op sommige terreinen heel slim ben en op andere terreinen ongelofelijk stom. Je moet mij niet naar de kelder sturen om daar een toestel aan te zetten, want dan ontploft de hele boel. Maar ik ben wel slim in het samenvatten van lastige problemen in beperkte en goed leesbare tekst."

Donald Trump

Als historicus is Van Rossem gespecialiseerd in Amerika. En dus volgde hij voormalig president Donald Trump op de voet. Iemand die volgens Van Rossem nooit de waarheid vertelt. "Wat hij doet, zonder dat hij dat waarschijnlijk bewust bedacht heeft, is dat hij altijd liegt. Dan raken mensen daar aan gewend. Als je in het algemeen de waarheid vertelt en één keer per jaar liegt, worden mensen boos."
Maar Trump liegt volgens hem zo vaak, dat het gewoon wordt. "Mensen vinden het dan de normaalste zaak van de wereld. Nou is de interessante vraag: weet hij zelf dat hij niet de waarheid spreekt, ja of nee? Ik denk dat het ingewikkeld in elkaar zit bij hem. Het is geen liegen meer, het is je door het leven fabuleren. Daarmee is hij betrekkelijk kwaadaardig."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Waarheid.
Op Weg naar Waarheid - Maarten van Rossem