Noord-Veluwe

Ezelopvang erft 100 jaar oude boerderij: 'Het Mallorca voor de ezels'

Ezels uit Zeist gaan in Nijkerk 'op vakantie'.
Ezels uit Zeist gaan in Nijkerk 'op vakantie'. © RTV Utrecht/Rosan Onderwater
NIJKERK - Wat moet je met een honderd jaar oude boerderij als je niet meer leeft? Nou, bijvoorbeeld schenken aan de ezelopvang in Zeist. Dat dacht een 98-jarige vrouw uit Nijkerk. Zij laat haar woning en land na aan Stichting Opvang De Ezelsociëteit. En die is daar heel blij mee. “Je krijgt niet zomaar iedere dag een boerderij, dit is voor ons heel bijzonder.”
Het begon allemaal drie jaar geleden toen directeur Hans Signer van de ezelopvang een geheimzinnig telefoontje kreeg van een notaris die aangaf dat zijn cliënt een boerderij aan de stichting wilde nalaten, zo weet RTV Utrecht. “Zijn cliënt wilde weten of we daar interesse in zouden hebben, maar op zo’n moment heb je geen idee waar je precies ja tegen zegt. We mochten de naam van de cliënt niet weten en ook niet waar de boerderij gevestigd was. Dan hang je de telefoon op en denk je: is dit een grap?”

'Ze was een enorme ezelliefhebber'

Nu, drie jaar later, komt de erfenis niet helemaal onverwachts, want bij de ezelopvang kenden ze de voormalige eigenaresse van de boerderij, Jans Woudenberg, erg goed. “We hebben haar leren kennen, omdat ze zelf een ezel van onze opvang heeft overgenomen. Soms had ze wat hulp nodig, dus we kwamen eens in de zoveel tijd bij haar op bezoek. Ze was een enorme ezelliefhebber. Ze liet de laatste jaren al wel een beetje doorschemeren wat haar plan was. Ze stelde vragen als: zou je het fijn vinden om hier te wonen?", vertelt Hans.
Voorbereidingen in Nijkerk.
Voorbereidingen in Nijkerk. © RTV Utrecht/Rosan Onderwater
In mei is Jans op 98-jarige leeftijd overleden. “Na de begrafenis belde dezelfde notaris, waar ik het geheimzinnige telefoontje van kreeg, weer op. En die zei dat we alles geërfd hadden. Het land en de boerderij. Bij de erfenis hoorden ook Bart de gans, een stel kippen, twee poezen Lies en Loes, waarvan Lies zwanger bleek te zijn van vier kittens, dus die hebben we er ook bij gekregen. Met alle liefde hebben we de dieren erbij genomen.”

'Het Mallorca voor de ezels'

De nieuwe locatie van de ezelopvang heeft in de zomer een hele speciale functie. Het wordt het nieuwe vakantieadres van alle ezels die in Zeist opgevangen worden. “In de zomer willen we dat alle ezels even lekker op vakantie kunnen. Dit wordt het Mallorca voor de ezels.”
De stallen en de boerderij worden op dit moment klaargemaakt voor de komst van ongeveer tien ezels, legt Hans uit. "Op dit moment hebben we een flink overschot aan ezels, dus deze nieuwe locatie komt ons heel erg goed uit.”
Over een paar weken hoopt Stichting Opvang De Ezelsociëteit de ezels naar hun nieuwe verblijfplaats te kunnen brengen. Tot die tijd hebben de drie ezels die nu tijdelijk op de nieuwe locatie staan het rijk nog even alleen.