Arnhem en omstreken

Arnhem heeft wereldprimeur met elektrische laadtegel voor e-bikes

De tegel, de standaard en de fiets.
De tegel, de standaard en de fiets. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een stoeptegel, je kijkt er geen twee keer naar. Maar als een stoeptegel óók je elektrische fiets oplaadt, kijk je vast nog even goed. Veilig en makkelijk, dat is het idee achter de elektrische laadtegel voor fietsen in Arnhem. De eerste is sinds donderdag te gebruiken.
"Als er niets op de tegel staat, is er niks aan de hand", zegt Amarins Tamminga van ontwikkelaar TILER. Maar in de tegel zit volgens haar een elektrische spoel die reageert op een spoel in een speciale standaard voor elektrische fietsen. Een magnetisch veld wekt dan elektriciteit op, waardoor de accu van de elektrische fiets oplaadt.
Het is niet veel anders dan je elektrische tandenborstel opladen, belooft TILER. Geen gedoe dus met het sjouwen en wisselen van brandgevaarlijke accu's. In Arnhem is de eerste tegel te vinden op de kruising van de Amsterdamseweg en de Bouriciusstraat. De gemeente zegt wereldwijd de eerste stad te zijn waar dit systeem in gebruik is genomen.

Standaard al in deelfietsen

De benodigde standaard zit al op deelfietsen die de gemeente Arnhem inzet via een startend bedrijf binnen de stadsgrenzen. Het is volgens een woordvoerder wel de bedoeling dat de speciale standaards op den duur ook voor particulieren te koop zijn, maar nog niet nu het systeem voor het eerst wordt uitgeprobeerd.
Arnhem kiest voor elektrische leenfietsen, omdat de omgeving van de Gelderse hoofdstad niet bepaald vlak is. Maar tot nu toe moest er steeds iemand rondfietsen om lege batterijen in de leenfietsen te vervangen. Ook waren er problemen met stekkers en snoeren. De speciale laadtegels kunnen alle weersomstandigheden aan, aldus de gemeente.