Gelderland

Deze insecten overwinteren ook in jouw huis: wat doe je eraan?

Vuurwantsen
Vuurwantsen © Laurens Tijink
WAGENINGEN - Met de winter in aantocht zoeken ook veel insecten een beschut plekje om de winter door te komen. Jouw huis is voor veel van die beestjes de ideale schuilplek. Vliegen, wantsen en lieveheersbeestjes zoeken een behaaglijk plekje om te overwinteren. Verreweg de meeste insecten doen geen vlieg kwaad en zijn juist nuttig, maar wat als je ineens honderden of zelfs duizenden wintergasten over de vloer krijgt? Hoe kom je dan van die ongewenste gasten af?
Overwinterende vliegen zoeken in het najaar een beschutte plek om de winter door te komen, vertelt Robin de Vries van de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen. Ze kruipen bijvoorbeeld weg in de spouwmuur om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.
Herfstvliegen, klustervliegen en grasvliegen zijn veelvoorkomende soorten die dit gedrag vertonen. Als de temperatuur daalt, zoeken soortgenoten elkaar op om gezamenlijk te overwinteren. Soms zitten ze met duizenden of zelfs miljoenen bij elkaar.
In de natuur kruipen de vliegen weg in boomholtes, maar in stedelijk gebied schuilen ze in woningen en andere gebouwen. Hoge gebouwen, zoals kerken en flats hebben vaak de voorkeur, weet De Vries. Omdat in de winterperiode de stofwisseling van de vliegen vrijwel stilstaat, valt het met de overlast over het algemeen mee. Door een ruimte te verwarmen waarin de beestjes zijn weggekropen, kunnen ze actief worden. In het voorjaar gaan de insecten weer op zoek naar de uitgang, waardoor het ook dan kan gebeuren dat ze ineens binnenshuis opduiken.

Vuurwantsen en lieveheersbeestjes

Ook vuurwantsen, bladpootrandwantsen en andere wantsachtigen vinden het in de koudste maanden van het jaar binnen vaak beter dan buiten. Deze beestjes richten geen schade aan, maar kunnen door hun soms massale aanwezigheid volgens de dierplagenkenner wel als hinderlijk worden ervaren.
Lieveheersbeestjes zoeken eveneens de warmte op. Het gaat hierbij vaak om de invasieve veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes. Ook deze diertjes zoeken elkaar op en overwinteren soms met duizenden soortgenoten bij elkaar. Net als de wantsen zijn de lieveheersbeestjes niet schadelijk, vertelt De Vries. Wel kunnen ze vlekken achterlaten door uitwerpselen of wanneer ze worden geplet.
Horren kunnen helpen om overlast door overwinterende insecten te voorkomen. Naden en kieren kunnen worden afgeschermd met fijnmazig gaas, waardoor de kleine beestjes ook hierdoor niet binnen kunnen komen. "Doe dit niet wanneer de beestjes al binnen zijn", geeft De Vries als tip, "maar wacht tot het voorjaar als de insecten weer zijn gevlogen." Als er toch overwinterende insecten zijn binnengekomen dan kunnen die met de hand of met een stofzuiger worden verwijderd.

Lastpakken zijn vaak nuttig

Het dichtmaken van allerlei schuilplekjes en het bestrijden van de insecten heeft ook nadelen. Vaak zijn de 'lastpakken' in werkelijkheid hele nuttige diertjes. Zo zijn lieveheersbeestjes de natuurlijke vijand van de bladluis. Ook hebben veel vogels en andere dieren insecten op hun menu staan. De insecten zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit in de buurt.
Om zeker te weten of het gaat om een verdwaald buitenbeestje of een schadelijk insect verwijst de bioloog naar de Soortenbank op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Daar is informatie te vinden over de meest voorkomende plaagdieren.