Rijk van Nijmegen

Klappertandend thuis? Hier kan iedereen warm blijven

Bij het Leger des Heils kan je terecht voor warmte.
Bij het Leger des Heils kan je terecht voor warmte. © ANP
NIJMEGEN - Ja, aangenaam herfstweer is het nu nog. Maar Koning Winter wacht om de hoek, samen met het besef dat de energierekening flink oploopt. Voor de mensen die daardoor klappertandend in een koud huis zitten, is er warmekamers.nl van het Leger des Heils. In onder meer buurthuizen blijf je binnenskamers warm, met of zonder gezellig praatje.
Het initiatief is voor iedereen, 'maar uiteraard vooral voor mensen die de verwarming heel erg laag hebben staan omdat de energierekening niet meer te betalen is', zegt Martanja Schra van Bij Bosshardt Nijmegen, die verhalen hoort over 'bizar hoge rekeningen' en 'schrijnende gevallen'. Haar buurthuiskamer opent de deuren daarom vijf in plaats van vier dagen per week.

Voor iedereen

"Veel mensen hebben het idee dat we ons vooral op daklozen richten, maar we zijn er voor iedereen", zegt Schra. "Juist in een buurthuis komen alle buurtbewoners bij elkaar; jong en oud, kinderen en volwassenen, opa's en oma's, en rijke mensen en mensen die niet veel te makken hebben. Contact maken is belangrijk, we zitten klaar voor een praatje met een krantje of soep erbij. En als je daarin geen zin hebt, ga je lekker op de bank zitten."
Het is straks in ieder geval 'heerlijk warm' in de kamers van het Leger des Heils, belooft Schra. De juiste adressen zijn te vinden op warmekamers.nl.