Stedendriehoek

Hoe verleid je mensen om te gaan sporten? Zo proberen Zutphense sportclubs het

ZUTPHEN - Het aantal sportende Nederlanders ligt nog fors lager dan in pre-coronatijd. Teams worden kleiner en ook bij de sportscholen merken ze dat de ledenaantallen nog niet terug zijn op het oude niveau. In Zutphen proberen diverse clubs inwoners op nieuwe manieren in beweging te krijgen.
In de wijk Noordveen kan iedereen vanaf dit weekend gebruikmaken van een nieuw sportpark. Een abonnement heb je er niet voor nodig. "We willen meer sporten aanbieden, ook aan mensen die niet lid zijn van een sportclub of vereniging."

Het idee

Hoe kunnen we nou nog meer mensen in beweging brengen? Met die vraag in het achterhoofd ontstond het idee voor het nieuwe park. Met de nieuwe beweegtuin voor senioren, een multifunctioneel sportcourt, jeu de boules-banen en toestellen voor een buiten work-out hopen de initiatiefnemers inwoners te verleiden om meer te bewegen.
Roelof van de Belt runt een sportschool grenzend aan het nieuwe sportpark. Vroeg in de ochtend probeert hij met een aantal leden de toestellen uit. Push-ups, squats en buikspieroefeningen, Van den Belt zet ze aan het werk. "Dit is een heel mooi parcours om je hele lichaam te trainen. Armen, benen, schouders, voor iedereen is er wat te doen."
De coach denkt veel gebruik te gaan maken van het nieuwe sportpark. "Buiten trainen wordt steeds populairder, en het is ook veel gezonder buiten in het zonlicht."

Sportcomplex beter benutten

Sportpark Hanzepark bestond al, met daarop het terrein van voetbalvereniging AZC en atletiekvereniging Hanzesport. De verenigingen sloegen voor de realisatie van het nieuwe sportpark de handen ineen met scoutinggroep Karel Doorman en de sportschool Personall Fitt, die grenzen aan de accommodatie.
"Er werd hier overdag wel eens een balletje getrapt op het voetbalveld, maar verder werd het sportpark buiten trainingsuren om eigenlijk nauwelijks gebruikt", vertelt Anno Waterlander, buurtsportcoach in de wijk Noordveen. "Terwijl we hier een hele groenstrook hadden waar niets mee gedaan werd."
"We dachten, als we daar nou allerlei toestellen plaatsen, dan kunnen mensen nog meer bewegen en dan gaan we het sportpark ook optimaal benutten." Bewoners van de wijk kunnen nu iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur gebruikmaken van de toestellen.

Minder leden verenigingen

In totaal is er ruim twee ton gestoken in het project. De provincie heeft ongeveer de helft van het bedrag bijgedragen middels een subsidie, de gemeente en de voetbal- en atletiekvereniging betaalden de rest. De scouting zet zich straks in voor het onderhoud van het park en de sportschool gaat diverse sportactiviteiten aanbieden.
De verenigingen, die kampen met teruglopende ledenaantallen, hopen middels het sportpark ook iets te doen voor bestaande leden. "Ouders die mee gaan naar de voetbaltraining van hun kind kunnen nu ook gewoon zelf een uurtje gaan sporten", zegt Waterlander.

Sporten wanneer je wil

Ook sportschoolhouder Van den Belt denkt dat het een toevoeging is voor zijn sporters. In corona-tijd heeft hij ook afscheid moeten nemen van een aantal leden. "Ja net na de lockdowns zeker, nu neemt het wel weer een beetje toe. Maar nog steeds niet zoals het was. We zitten nog niet op het ledenaantal van voor corona."
Volgens Van den Belt is er ook steeds meer behoefte bij mensen om op een eigen gekozen tijd of dag te sporten. "Bij een vereniging of sportschool ben je aan tijden gebonden." Het nieuwe sportpark voorziet volgens de sportschoolhouder in die behoefte. "Maar wil je echt progressie boeken, dan raad ik wel goede begeleiding aan."