Rijk van Nijmegen

Journalist Sinan Can wordt vaak bedreigd: 'Ik ben constant alert'

Journalist en tv-maker Sinan Can.
Journalist en tv-maker Sinan Can. © Omroep Gelderland
OTTERLO - Voor zijn werk reist de Nijmeegse journalist en televisiemaker Sinan Can (44) de hele wereld over. Hij wordt vaak geïntimideerd en bedreigd en is de hele dag door alert. Toch vindt hij het belangrijk problemen en misstanden aan de kaak te blijven stellen.
Can werkte onder meer voor het onderzoeksprogramma Zembla (BNNVARA) en maakt veel documentaires. "Ik wil het verschil kunnen maken", zegt hij in het Omroep Gelderland-programma Op Weg Naar Waarheid. Dat verschil maakt hij door onderzoek te doen naar serieuze thema's, veelal in en over het Midden-Oosten. Zo maakte hij een documentaireserie over moslimextremisme.
Dat heeft ook grote gevolgen. "Ik heb heel veel te maken gehad met intimidaties, bedreigingen en wantrouwen. Maar ik ben er een beetje immuun voor geworden, het heeft weinig effect meer. Ik denk dat mensen die echt tot iets in staat zijn wel tot actie overgaan. En dan zien we wel verder." Toch is hij de hele dag door alert, en dat vindt hij geen fijn gevoel. "Ik heb het soms ook zwaar. Soms denk ik wel eens, hoe lang is het nog leuk? Als je zo constant geïntimideerd en bedreigd wordt?”

Moord op journalist

Zijn journalistieke loopbaan kwam mede tot stand door iemand die daar ook veel mee te maken heeft gehad. "Ik wilde eigenlijk geschiedenis studeren, maar koos toch voor journalistiek. Het controleren van de macht en misstanden aankaarten. Maar er was één gebeurtenis die ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt." Het was de moord op de Turkse onderzoeksjournalist Uğur Mumcu, in 1993. "Ik denk de beste onderzoeksjournalist die Turkije ooit heeft gekend."
"Hij is toen vermoord. Door wie is niet helemaal duidelijk. Maar dat maakte zoveel indruk op mij. Ik was vijftien of zestien jaar oud. Het vuurtje is toen aangestoken", gaat de Nijmegenaar verder.
Je zou kunnen denken dat een moord juist een afschrikkende werking heeft. "Ik had juist zoiets van: wat een belangrijk vak. Dat zie je ook als je ziet hoe onze collega’s het op allerlei plekken in de wereld erg moeilijk hebben. In de gevangenis zitten, vermoord worden, gemarteld worden. Het werk wat ze doen, daarin worden belemmerd. Het vak is enorm belangrijk. Al die misstanden in de wereld, daar horen we van doordat journalisten erover berichten.”

Waarheid

Waarheid is belangrijk voor journalisten. Maar wat is de waarheid? Daar probeert presentator Klaas Drupsteen achter te komen. Volgens Sinan Can is het een complexe vraag. "De waarheid bestaat misschien niet. Kees Driehuis (journalist, red.) zei eens: ik ben niet geïnteresseerd in de waarheid, maar in feiten. Feiten zijn onomstotelijk."
De tv-maker maakt zich zorgen over de toenemende hoeveelheid fake news. "Als de info niet klopt en mensen gaan op basis van die info een mening vormen. Of maken bepaalde keuzes, omdat ze denken dat het de waarheid is. Dat maakt het gevaarlijk voor de democratie, het ondermijnt de democratie ook."
De overheid moet de burger beter informeren, vindt hij. "Integer bestuur is belangrijk, transparantie is belangrijk, maar ook goede informatie is belangrijk. Als jij als overheid de burger niet op de juiste manier informeert en niet transparant bent, dan schep je ruimte voor complottheorieën."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Waarheid.
Op Weg naar Waarheid - Sinan Can