Arnhem en omstreken

Politiek geschokt over omstandigheden Arnhemse basisschool: 'Gênant'

Maja (11) uit groep 8 krijgt les in de kelder.
Maja (11) uit groep 8 krijgt les in de kelder. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De lokale politiek reageert geschokt op de berichtgeving van Omroep Gelderland over de basisschool aan de Arnhemse brugstraat waar vanwege ruimtegebrek onder meer les wordt gegeven in de kelder en lerarenkamer. De keuken is er ingericht als werkplek. "Gênant", vindt Wimer Heemskerk (D66). Liefst vijf raadsfracties stellen vragen over de kwestie aan wethouder Nermina Kundic.
Heemskerk stelt met zijn partij vorig jaar meerdere keren navraag te hebben over dit 'knelpunt'. "Toen werd aangegeven dat het was opgelost. Die oplossing blijkt nu helemaal geen oplossing te zijn." Ook Lea Manders (Arnhem Centraal) is verbaasd over de leer- en werkomstandigheden die zij in de reportage van Omroep Gelderland zag. Ab Zijlstra (ChristenUnie) noemt de beelden 'triest'. "Daar word je niet blij van."

'Tijd stopt voor niemand'

Volgens Klaartje Koorn (CDA) vraagt dit probleem om maar dan urgentiebesef. "Het gaat om buiten de box durven denken als gemeente." Gino Luurssen (FvD) grapt dat de raadszaal van de gemeenteraad wel een mooi leslokaal zou zijn, als er geen andere optie is. Om op serieuzere toon te vervolgen dat 'het vervelendste is dat het leef- en leerklimaat hier ernstig onder lijdt'. "Sociale, academische en cognitieve ontwikkeling zijn niet zomaar rechtgetrokken. Alles wat nu zorgt voor een rem op het leerproces, zal een sneeuwbaleffect creëren. De tijd stopt immers voor niemand. Elke seconde telt nu voor deze school."
Meer ruimte voor het type onderwijs zoals deze vrijeschool biedt, is hard nodig, vindt Leo de Groot (Partij voor de Dieren). Volgens hem kan dat ook binnen de kaders die de gemeenteraad heeft vastgesteld en ligt het dan ook vooral bij de wethouder. Die wil ook na het zien van de beelden nog altijd niet reageren. Kundic wil eerst volgende week in gesprek met de school. Ook Hasan Kumas (VVD) meent dat zij dit probleem 'met de grote hoeveelheid geld die is vrijgemaakt voor onderwijshuisvesting' op moet kunnen lossen.

'College schiet tekort'

In de eerstvolgende raadsraadsvergadering zullen SP, Arnhem Centraal, CDA en ChristenUnie vragen aan de wethouder stellen. Noud Roelen (SP) wil onder meer van haar weten of zij erkent dat het college tekort is geschoten in een van haar meest elementaire taken ten aanzien van het onderwijs. "Namelijk het voorzien in adequate huisvesting voor leerlingen en leraren." Ook wil hij weten wat Kundic eraan gaat doen om ervoor te zorgen dat dit bij de start van het volgende schooljaar wel is geregeld.
Aanvullend daarop wil D66 onder meer van de wethouder weten of zij het ermee eens is dat lesgeven in de kelder 'géén acceptabele tijdelijk oplossing is voor ruimtegebrek'.
Bekijk hier hoe schrijnend de situatie is in de school, via RTV Connect: