Arnhem en omstreken

Dode door politiekogel, maar wanneer schiet een agent?

Een agent loste woensdag een schot in Arnhem.
Een agent loste woensdag een schot in Arnhem. © Jasper Lindner/Omroep Gelderland
ARNHEM - Een op heterdaad betrapte autokraker werd woensdag op de Deelenseweg bij Arnhem dodelijk geraakt door een kogel uit een politiewapen. De autokraker verzette zich volgens de politie hevig tegen zijn aanhouding, waarna een agent het dienstwapen trok en schoot. Maar wanneer en hoe mogen agenten eigenlijk schieten?
Eerst wat landelijke cijfers: die laten zien dat agenten in 2021 betrokken waren bij 21 schietincidenten met letsel of zelfs dodelijk gevolg. Bij die incidenten vielen in totaal 25 gewonden en twee doden. In de eerste helft van dit jaar was sprake van acht schietincidenten, met zeven gewonden en één dodelijk slachtoffer.
Als agenten schieten met letsel of de dood tot gevolg, doet de Rijksrecherche altijd onderzoek. Woensdag was aan de Deelenseweg tot laat speurwerk gaande om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Rechercheurs inspecteerden een grijze geparkeerde auto en kamden de omgeving uit. Het incident gebeurde op een stille plek in de Arnhemse bossen.

Meerdere opties vóór schieten

Voor de politie schiet, proberen agenten een gevaarlijke situatie te de-escaleren. Daarbij gebruikt de agent in eerste instantie de stem. Lukt dat niet, dat kan hij of zij geweld gebruiken. Een agent moet vaak binnen enkele seconden bepalen welk middel hij inzet. Behalve het dienstpistool heeft een agent ook nog de opties fysiek geweld, de uitschuifbare wapenstok, pepperspray, het stroomstootwapen en de politiehond.

Met luide stem

Voor een agent naar het dienstwapen grijpt, moet hij eerst - als dat kan - waarschuwen. Dat moet volgens de wet ‘met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze’. Deze waarschuwing ‘kan zo nodig vervangen worden door een waarschuwingsschot’, zo staat in artikel 10a van de ambtsinstructie. En die moet weer op zodanige wijze worden gegeven, dat het zo min mogelijk gevaar oplevert.

Op benen of romp

Gericht schieten mag als een agent zelf of een ander persoon in levensgevaar is, of bij de aanhouding van iemand die verdacht wordt van een ernstig feit. Volgens de politie is een agent daarbij getraind om op de benen van de verdachte te schieten. Dan is er de minste kans op blijvend letsel of dood. Alleen in het uiterste geval richt een agent op de romp.
De politie meldde donderdag dat de verdachte autokraker aan zijn verwondingen is overleden. Het gaat om een 31-jarige Arnhemmer.