Arnhem en omstreken

Weten ouderen welke hulp ze kunnen krijgen voor stijgende kosten?

Ouderen kunnen soms wel hulp gebruiken bij het regelen van bijvoorbeeld financiële ondersteuning.
Ouderen kunnen soms wel hulp gebruiken bij het regelen van bijvoorbeeld financiële ondersteuning. © Andrea Piacquadio via Pexels
Als oudere wil je niet in de kou zitten. De oplopende inflatie en duurdere boodschappen zijn voor veel ouderen een toenemend probleem: de prijzen stijgen weliswaar, maar de hoogte van de pensioenen blijft nagenoeg gelijk. Veel ouderen krijgen daarom te maken met stille armoede. Ouderenwelzijnsorganisatie SWOA in Arnhem wil daar nu iets aan doen.
Waar moet je heen als oudere als je voornamelijk afhankelijk bent van aow en een pensioentje? Het aanvragen van een energietoeslag via DigiD met sms-code is voor veel ouderen een niet te nemen hobbel - als ze al weten dat er zoiets als een energietoeslag bestaat.
Ouderen zijn digitaal vaak wat minder onderlegd en vallen dan tussen wal en schip. Instellingen en gemeenten verwachten de komende tijd fors meer ouderen met financiële problemen.

Niet in de kou zitten

Ouderen hebben het zwaar door oplopende zorgkosten en het vinden van goedkope boodschappen - de discountsupermarkt is vaak te ver weg -, om nog maar niet te spreken over de kosten voor energie. Ze hebben vaak meer behoefte aan warmte, dus stoken ze meer dan gemiddeld. En ouderen gaan er minder op uit, dus brandt de kachel de hele dag. Maar je wilt als oudere toch niet in de kou zitten.
In Arnhem gaat SWOA nu op zoek naar de vergeten ouderen. Door het organiseren van drie duurzaamheidsmarkten kunnen ouderen kennismaken met besparingsmaatregelen die goed zijn voor het milieu, maar zeker ook helpen de kosten in toom te houden.

Bespaartips

Zo zijn er bespaartips van een waterleverancier, workshops over betaalbaar koken en energiecoaches. Ook kunnen mensen ter plaatse ondersteuning krijgen in het aanvragen van energietoeslagen. Volgens Jan Basten van het SWOA is eigenlijk niet bekend hoeveel ouderen in de financiële problemen dreigen te komen. "De groep is nergens in beeld. Ouderen proberen het altijd zelf te rooien. Wij proberen met deze duurzaamheidsmarkten een ingang te vinden en met ouderen in contact te komen om ze te helpen de financiën op orde te krijgen."