Stedendriehoek

Keyboardsensatie Bert (82) is een hit op internet: 'Ik doe ook maar wat'

UGCHELEN - Een boek met bladmuziek? Bert van den Heuvel (82) uit Ugchelen heeft dat niet nodig. Hij speelt al zijn hele leven keyboard zonder één noot te kunnen lezen. Video's van zijn repertoire, opgenomen op zijn zolderkamer, deelt hij op Facebook. Zijn doel: de 100 liedjes halen. "Mijn vrouw zegt het als het nergens naar klinkt."
"Ik hoor wat op radio of televisie, dan zoek ik het op en oefen ik het een paar keer", zegt Bert. De 82-jarige houdt vooral van oude muziek zoals Frank Sinatra en Elvis Presley, maar speelt soms ook wat van Frans Bauer. Hij kent ze allemaal "Uit het hoofd." De kleinzoon van Bert liet hem zien hoe hij de filmpjes kan delen op Facebook.

'Is toch mooi?'

In corona-tijd begon Bert met zijn nieuwe hobby, waarbij hij hulp krijgt van zijn vrouw Fenny. Op de zolderkamer waar het keyboard staat legt ze alles vast. "Ik vind het spelen gewoon leuk. Als ik een ander er plezier mee kan doen, dan is dat toch mooi?".
Fenny pakt haar telefoon er deze week voor de 100e keer bij om een video op te nemen, want zo veel liedjes staan er inmiddels al op Facebook. Voor Bert zijn 100e 'optreden' koos hij Keep on smiling uit, van James Lloyd. "Het leek me leuk om dit nummer op Facebook te zetten op mijn verjaardag." Deze week blies Bert 82 kaarsjes uit.
Bekijk hier Bert op zijn keyboard:
Bert zijn muziek is een hit op Facebook
Foutloos is het volgens de muzikant allemaal niet. "Ik doe ook maar wat, meestal lukt het wel, maar soms ook niet", lacht hij. "En mijn vrouw zegt het ook hoor als het nergens naar klinkt."
Via Facebook krijgt hij veel reacties. "'Leuk, doorgaan', zeggen ze dan. En meteen dezelfde dag vragen ze: 'wanneer komt het volgende nummer?'"

Fans in het buitenland

Ook in Engeland, Frankrijk en Duitsland zitten de fans van Bert. "Soms vragen mensen: 'kun je dat ook spelen?' Dan kijk ik of dat lukt. In het dorp kom ik in de supermarkt mensen tegen die zeggen: 'het was weer een mooi nummer'. Daar geniet ik van."
Voorlopig is de keyboardspeler nog niet van plan om zijn hobby neer te leggen, want achter de geraniums zitten, daar is Bert nog niet aan toe. "Ik probeer verder te gaan. Tuurlijk!".