Achterhoek

Tonny stapt na 1339 kilometer voldaan uit zijn banaanfiets

Tonny fietste 1339 kilometer met zijn banaanfiets.
Tonny fietste 1339 kilometer met zijn banaanfiets. © Omroep Gelderland
GRENOBLE - Het was genieten geblazen voor Achterhoeker Tonny Stoltenborg, woensdagochtend in het Franse Grenoble. Na 1339 kilometer trappen kwam hij met zijn knaloranje banaanfiets aan in de stad in de Alpen, en de laatste 20 kilometer gingen lekker bergaf. Tonny suisde dus heerlijk naar beneden aan het einde van een lange fietstocht die was bedoeld om aandacht te vragen voor duurzaamheid en voor de inzameling van geld voor voedselbossen bij Winterswijk.
In alle vroegte begon Tonny woensdag na drie weken fietsen aan zijn laatste etappe. Onderweg wachtten nog wat stevige klimmetjes, zoals hij er onderweg wel meer tegenkwam. "Soms reed ik dan maar 3 of 4 kilometer per uur, maar je weet dat je aan de andere kant van de berg lekker naar beneden kan. En dat was vandaag vlak voor Grenoble dus ook het geval. En ik fietste mooi langs de rivier Isère."

Duurzaamheidsprijs

Aaltenaar Tonny koos Grenoble als bestemming omdat daar de nieuwe genomineerden voor de European Green Leaf Award bekend worden gemaakt. Vorig jaar ging Winterswijk met die duurzaamheidsprijs aan de haal. Duurzaamheid is in zijn ogen belangrijk, en dus haalde Tonny onderweg bijna tweeduizend euro op voor milieuvriendelijke initiatieven: "Ik wil de wereld goed achterlaten voor het nageslacht en daarom ook iets concreets doen."
Na aankomst werd de voldane Tonny woensdag feestelijk onthaald op het gemeentehuis van Grenoble. Zijn fiets heeft daar de komende dagen een ereplekje en Tonny rust vooral even goed uit. "Mijn benen voelen tien keer zo zwaar door alle spieren", zegt de vermoeide fietser, die zondag weer naar huis terugkeert.