Arnhem en omstreken

Zo beveiligen juweliers zich tegen (plof)kraken

Ravage na een plofkraak
Ravage na een plofkraak © Omroep Gelderland
VELP - Bij een juwelier in Velp is in de nacht van maandag op dinsdag een plofkraak gepleegd. Juweliers doen van alles om zich te beveiligen. Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat meerderen van hen de sieraden uit voorzorg 's nachts in een kluis opbergen.
"We zijn al jaren verplicht de sieraden in een kluis te doen, anders krijgen we de verzekering niet rond", zegt juwelier Hemmen in Nijmegen woensdag. Hij weet waar daders naar op zoek zijn: "Als je bepaalde merken hebt liggen, dan ben je eerder aan de beurt."

'Veel voorzorgsmaatregelen'

Ook Goudpoort Juweliers in Ede en Siebel Juweliers in Arnhem maken gebruik van een kluis. "We doen al veel in de kluis als voorzorgsmaatregel, dat doen we al jaren", vertelt een medewerker van Goudpoort. "We hebben ook rolluiken, speciaal glas, antiramkraakpalen, camerabeveiliging. Bij ons is het gelukkig nog nooit gebeurd, we kloppen het af."
Bij Siebel zijn ze ook op alles voorbereid. "We doen alles boven een bepaalde waarde 's nachts in de kluis. Verder hebben we hekken, rampalen en net nieuwe rolluiken", aldus een medewerker.

'Ons gaat dat niet lukken'

Juwelier Weltevreden Apeldoorn doet de sieraden 's nachts niet in een kluis. "Als ik dat zou doen, dan ben ik daarna de hele dag bezig om het terug te etaleren. Misschien kan het in het hoge segment met duurdere artikelen, maar ons gaat dat niet lukken." Wel heeft de Apeldoornse juwelier rolluiken en antiramkraakpaaltjes. "Dat is verplicht voor de verzekering", benadrukt hij.
De pakkans is aanzienlijk en de kans op buit is heel klein
Patrick Thio, directeur van Brancheorganisatie Federatie Goud en Zilver
Brancheorganisatie Federatie Goud en Zilver (FGZ) zegt over de plofkraken: "Ik heb de indruk dat het komt doordat banken het criminelen steeds moeilijker maken om bijvoorbeeld een plofkraak te plegen. Dus gaan ze op zoek naar andere manieren en slachtoffers", stelt directeur Patrick Thio.

'Kans op buit klein'

Dat criminelen het nu weer vaker proberen bij juweliers, noemt Thio 'heel dom'. "De pakkans is aanzienlijk en de kans op buit is heel klein. Meestal gaan daders met heel weinig weg. Des te schandaliger is het dat er zo veel geweld wordt gebruikt, soms zelfs explosieven. Dat is niet alleen een risico voor de dader zelf, maar ook voor andere mensen in de omgeving."
Juweliers kunnen volgens de FGZ-directeur niet meer doen dan het criminelen zo moeilijk mogelijk maken. "Het leidt vaak tot niets, dus ze denken wel twee keer na voor ze het proberen. Maar als ze toch zo dom zijn, is het moeilijk om het te voorkomen."