Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

'De wolf wordt tam en dat is de schuld van De Hoge Veluwe'

Europees Parlement wil minder bescherming van wolf
Europees Parlement wil minder bescherming van wolf © Pixabay
OTTERLO - De Faunabescherming beschuldigt de directie van Nationaal Park De Hoge Veluwe ervan de wolf tam te maken. De stichting in Renkum heeft aangifte tegen de parkdirectie gedaan. Die lust de Faunabescherming rauw: "Bewijs dit maar."
Beelden van natuurfotografen die een jonge wolf omsingelen en een wolf heel dicht bij publiek in het park zijn voor de Faunabescherming redenen genoeg om de parkdirectie te beschuldigen van 'het verzaken van de zorgplicht'.
Volgens voorzitter Niko Koffeman wordt de wolf bijgevoerd wanneer er geen publiek in het park is. "Dan heb je het over 's avonds en 's nachts. We hebben gegevens van fotografen die kadavers hebben zien liggen. Wij hebben reden om aan te nemen dat de terreineigenaar verantwoordelijk is voor het tam maken van de wolf."

'Verdachte situatie'

De Faunabescherming wil onderzoek naar en vervolging van de directie van De Hoge Veluwe: “Als de Hoge Veluwe een wolvenpopulatie huisvest die zich significant anders gedraagt dan alle andere wolven in Nederland en ons omringende landen, is er sprake van een zeer verdachte situatie."
Onderzoek het maar en bewijs het maar
Jacob Leidekker, parkbeheerder NP De Hoge Veluwe
Parkbeheerder Jacob Leidekker haalt zijn schouders op: "Wat moet ik hiermee? Onderzoek het maar en bewijs het maar." Leidekker ziet zo'n onderzoek met vertrouwen tegemoet, zegt hij.
"Wij hoeven niets aan te tonen", kaatst Koffeman van de Faunabescherming de bal terug. "Er is aantoonbaar bewijs dat in het park minimaal één tamme wolf is, misschien gaat het om meer." Hij schetst twee mogelijke scenario's: een tamme wolf kan steeds naar dezelfde plek terugkomen "om vee te pakken", of "een wolf raakt zo gewend aan mensen dat het te gevaarlijk wordt".

Park speelt gevaarlijk spel, zegt Faunabescherming

'Gaasknippende' vandalen hebben wolven toegang tot het park verschaft, meldde De Hoge Veluwe dinsdag. Ze wil een ontheffing van de provincie Gelderland om de wolven uit het park te kunnen verwijderen. Het park is tegen wolven in het park, omdat de dieren moeflons aanvallen en de biodiversiteit verstoren.
Volgens Koffeman speelt Nationaal Park De Hoge Veluwe gevaarlijk spel. "Het park maakt er geen geheim van de wolf helemaal niet te willen. Afschieten of verdoven en verwijderen van de wolf is veel minder waarschijnlijk dan dat het park door de aanwezigheid van de wolf dicht moet voor publiek. En dat zou een strop voor De Hoge Veluwe zijn, want die heeft de inkomsten nodig."
In 2021, zo staat in het jaarverslag, inde het nationale park ruim 5,4 miljoen euro aan entreegelden. Aan horecaopbrengsten kwam daar 1,3 miljoen euro bij.

Gelderse politiek reageert

De Partij voor de Dieren (PvdD) in de Gelderse Staten heeft schriftelijke vragen aangekondigd. Fractievoorzitter Luuk van der Veer: "Wolven zijn schuwe dieren, dat moet zo blijven." Hij denkt dat als de boa’s op de Hoge Veluwe meer hadden gehandhaafd, deze situatie dan niet was ontstaan.
De PvdD juicht de aangifte tegen NP De Hoge Veluwe toe. “We zien de laatste tijd dat de overheid in het algemeen te laks is met handhaving.”
Ook GroenLinks komt met een reactie: “De komst van de wolf is goed voor de biodiversiteit en is daarom welkom", zegt Celine Berserik. "Het is niet de bedoeling dat wilde dieren tam worden gemaakt. Of het nou gaat om een wild zwijn, een paard of een wolf. Wat niemand wil is dat een mens gewond raakt. Wat we ook niet willen is afschot van beschermde diersoorten.”
De provincie zou actief informatie moeten verspreiden over de komst van de wolf en hoe mensen daarmee moeten omgaan. Dus niet voeren, blijf op de paden en ga niet massaal foto’s maken van de wolf, meent de Statenfractie. "De provincie ziet dat nu niet als haar taak, maar nu zie je een dreiging van dat het fout gaat. Ook de Hoge Veluwe zou meer informatie moeten geven over de gedragsregels rond wolven. Als wilde diersoorten tam worden dan kunnen ongelukken gebeuren. Dat moeten we samen voorkomen.”
De politie wil de aangifte tegen de directie van De Hoge Veluwe niet bevestigen. Een woordvoerder van de provincie Gelderland zegt dat het een kwestie tussen de Faunabescherming en De Hoge Veluwe is en wil verder niet reageren.