Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Na jaren strijd trekt buurt aan kortste eind; appartementen in historisch bosje mogen er komen

De bouwplannen in het Pastoriebos.
De bouwplannen in het Pastoriebos. © Van Bekkum Projecten
VOORTHUIZEN - Ze hebben er jaren voor gestreden, maar trekken toch aan het kortste eind. Buurtbewoners van het veelbesproken Pastoriebos in Voorthuizen zijn 'heel erg teleurgesteld' nu de Raad van State heeft besloten dat er in het historische bosje een appartementencomplex mag komen.
"De uitspraak van de Raad van State verbaast ons zeer", reageert Bas van Helden van Buurtcomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen. "We vinden het ontzettend jammer, mede omdat we er alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat het plan niet door gaat. Maar helaas, de rechter heeft nu geoordeeld en daar moeten we het mee doen."

'Onaanvaardbare aantasting'

De afgelopen jaren stond het buurtcomité geregeld tegenover de gemeente Barneveld en projectontwikkelaar Van Bekkum. Zij willen graag dat er 24 seniorenappartementen in het Pastoriebos komen, om zo voor extra woningen te zorgen. Maar volgens de buurt deugt het plan van geen kant. Onder meer monumentale regels zouden zijn geschonden door het bouwproject in het historische bos, net als de parkeer-, lucht- en geluidsnormen. Het buurtcomité vond erfgoedverenigingen Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en ook de Nederlandse Tuinenstichting hierin aan hun zijde.
De Raad van State veegt de bezwaren van de omwonenden echter van tafel en vindt dat de gemeente en projectontwikkelaar zich goed aan de regels hebben gehouden. Het plan leidt volgens de rechter niet tot "een onaanvaardbare aantasting van de beschermde pastorietuin."

Tik op de vingers

De gemeenteraad van Barneveld krijgt nog wel een tik op de vingers over het bestemmingsplan. Daarin staat dat het mogelijk is om bijgebouwen bij het appartementencomplex te bouwen. De gemeente wil dit óók niet en kreeg de kans de tekst aan te passen, maar dat is niet goed gebeurd. Daarom moet dat nu over, vindt de Raad van State. "Hier hebben we toch nog een beetje gelijk in gekregen", zegt buurtbewoner Van Helden. Overigens kan de bouw, zodra de gemeente de tekst aanpast, 'gewoon' beginnen.
Ook een andere angst van de omwonenden wordt door de rechter weggenomen. Door het Pastoriebos loopt het Kerkepad, een oude grindweg naar de kerk. Die moet behouden blijven. De gemeente Barneveld en de projectontwikkelaar hebben gezegd dit te doen, maar daar waren de omwonenden niet gerust op. Van Helden: "Het behoud van het Kerkepad staat in het vonnis staat, dat geeft extra zekerheid."

Geen vertrouwen

Al met al hebben de omwonenden, tegen eigen verwachtingen in, de zaak dus verloren. "We zijn strijdend ten onder gegaan", vindt Van Helden. "We kunnen onszelf gewoon in de spiegel aankijken." Het vertrouwen in de gemeente Barneveld blijft echter nog ver te zoeken. "Daar is de afgelopen jaren te veel voor gebeurd. De gemeente is de afgelopen jaren heel vreemd met dit plan omgegaan. Dat zijn we echt niet zomaar vergeten."