Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Sem (15) staat oog in oog met wolf

Opname uit de video.
Opname uit de video. © Sem Weevers
OTTERLO - "Ik stond te trillen zoals ik nog nooit heb staan trillen", zegt hij drie dagen nadat hij vlakbij een wolf stond in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Toch twijfelde Sem Weevers (15) niet om zijn telefoon te pakken en de wolf een paar seconden vast te leggen. Nu hij erop terugkijkt, vindt hij het boven alles een weergaloze ervaring.
Sem trok zaterdag met vader Bram vanuit Rotterdam naar De Hoge Veluwe. Dat doen ze wel vaker: drie à vier keer per jaar gaan de twee richting het gebied. In de auto op weg ernaartoe had Sem al een voorgevoel, zegt hij. "Ik wilde het vooraf niet hardop zeggen, maar ik hoopte er echt op. Op Instagram heb ik inmiddels al heel wat wolvenfoto's voorbij zien komen, dus stiekem hoopte ik dat het nu echt zou gebeuren."
Toen het moment daar was, schrok Sem zich echter rot. "Mijn vader en ik hoorden iemand roepen: hee, een hond. Nee, zei iemand anders, een wolf! En dat was het ook. Ik stond ontzettend te trillen en was echt bang. Je onderschat een wolf al gauw qua grootte, het is serieus een groot dier. Je weet er wel íets van, maar ik heb natuurlijk nooit een wolf van dichtbij gezien. Je weet vooraf niet wat zo'n beest zal doen."

Telefoon erbij

De wolf liep langs een gezin, dat net de fietsen had geparkeerd voor een tussenstop. De vader van dat gezin tilde zijn kind van een hoogte naar beneden en bleef vervolgens rustig wachten, tot de wolf zou passeren. Sem, wiens hart nog in zijn keel zat, deed hetzelfde. Tegelijkertijd was hij alert genoeg om zijn telefoon te pakken en wat video's te maken.
Dit had ik echt niet durven dromen
Sem Weevers (15)
Via de lens zag hij dat de wolf heel kalm voorbij de aanwezige mensen liep. Binnen een halve minuut was het eigenlijk alweer voorbij en verdween het dier in de bossen. "Hij was ontzettend relaxed", zegt Sem, "en keek iedereen nieuwsgierig aan. Toen hij ons voorbij was, liep hij voorbij een paar andere mensen. Eén van die mensen bukte op een gegeven moment om een foto te schieten, toen werd de wolf iets drukker. Hij zette zich schrap en maakte een soort aanvalsbeweging (beelden onderaan dit artikel). Maar daarna liep hij toch in alle rust door", aldus Sem.
Nu hij een paar dagen verder is, kijkt de Rotterdammer vooral terug op een fantastische ervaring. "Dit had ik echt niet durven dromen, ondanks mijn voorgevoel vooraf."

Reactie van De Hoge Veluwe

Het Nationale Park laat zelf weten dat de wolf, die te zien is op de beelden, niet mensenschuw is. Dat is onnatuurlijk gedrag voor een wolf. Het park zit al langere tijd in zijn maag met het dier. "Ze verstoren het natuurlijk evenwicht, waardoor beschermde habitat - waarvoor een instandhoudingsverplichting geldt -, de daar voorkomende fauna en de biodiversiteit onder druk komen te staan", stelt het park in een statement.
Wolven houden ook geen rekening met het aantal dieren dat ze doden, waardoor het park vreest dat sommige diersoorten op den duur niet meer binnen de hekken van De Hoge Veluwe te vinden zullen zijn.
De mensen die te zien zijn op de video treft overigens geen blaam, zegt het park. "Ze hielden zich keurig aan de parkregels en bleven op opengestelde wegen en paden. Hen valt dus niets te verwijten."

Altijd afstand bewaren

Eerder zei Leo Linnartz, wolvenexpert bij ARK Natuurontwikkeling, dat het belangrijk is altijd afstand te bewaren tot een wolf. "We willen niet dat deze dieren wennen aan mensen. We hebben hierom al lastige zwijnen en vossen. Daar gaan al dingen mis mee, en met een wolf kunnen die ongelukken nog veel erger zijn", legde hij eerder deze maand uit, toen natuurfotografen een wolf omsingelden om een fraai plaatje van het dier te kunnen schieten.
Bekijk de video's van Sem van de passerende wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe:
Wolf komt heel dicht bij gezin
Kijk hoe de wolf zich, oog in oog met een fotograaf, schrap zet. Volgens maker Sem wandelde de wolf daarna rustig weg en is er niets voorgevallen.
Wolf passeert fotografen en zet zich even schrap