Rivierengebied

Johan is bezorgd om het licht dat 's nachts de vlinders verdrijft

Johan is bezorgd om het licht dat 's nachts de vlinders verdrijft
Johan is bezorgd om het licht dat 's nachts de vlinders verdrijft © Omroep Gelderland
OPHEUSDEN - Voor natuurfotograaf Johan van der Wielen is het helder: er moet veel minder licht zijn in de nacht. Volgens hem is er sprake van lichtvervuiling, ook in Gelderland. Het zou nachtvlinders en trekvogels verstoren, zegt Van der Wielen, die al jaren ambassadeur is voor de 'Nacht van de Nacht'. Aanstaande zaterdag wordt deze nacht voor het achttiende jaar gehouden.
Van der Wielen is bekend om zijn nachtfotografie. Hij maakt de prachtigste plaatjes van de sterrenhemel en daarbij kan hij lichtvervuiling zo min mogelijk gebruiken. "Lichtvervuiling is echt het allergrootst in Europa, daar vind je het meeste licht. En als je dan verder inzoomt, is Nederland één van de grootste vervuilers, met het Westland als meest lichtvervuilde plek. Maar ook in Gelderland heb je plekken die eruit springen. Steden en gebieden met kassen, bijvoorbeeld", legt hij uit.
Johan neemt ons mee naar Opheusden. Vlak achter een restaurant aan de dijk wordt het donker, écht donker. Wie langzaam verder loopt en de ogen laat wennen, ziet de lichtcontouren van Wageningen en Randwijk. Vooral als het bewolkt is, weerkaatsen de wolken het licht extra.
In deze reportage vertelt Van der Wielen meer over lichtvervuiling:
Nachtfotograaf Johan maakt zich zorgen over lichtvervuiling

'Grote afname in nachtvlinders'

Al dat licht in de nacht heeft enorme gevolgen voor nachtvlinders, weet de natuurfotograaf. "De afname is enorm. En wat te denken van trekvogels? Die raken door al dat licht gedesoriënteerd. Zo zijn er weleens grote groepen vogels die af komen vliegen op verlichte boortorens, waarna ze van vermoeidheid in het water storten en doodgaan."
Je zou kunnen denken dat door de gestegen energieprijzen en de toename van energiezuinige ledlampen het nachtlicht is afgenomen, maar dat betwijfelt Van der Wielen: "Juist doordat zuinige lampen minder stroom kosten, zie je dat er weer meer lampen worden opgehangen."

De Nacht van de Nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt op veel plekken voor één keer het licht uit gedaan, zoals in enkele restaurants in Tolkamer en Arnhem, waar dan wordt gedineerd bij sfeervolkaarslicht. Ook kunnen mensen op verschillende plekken, zoals in Zevenaar, Bennekom en Velp, sterren kijken. Daarnaast zijn er nachtwandelingen in onder meer Arnhem.