Arnhem en omstreken

Wilbert heeft 450 verschillende ballen, voor elke baan een andere

DOORWERTH - Zelf spelen lukt hem niet meer, maar meervoudig Nederlands kampioen minigolf Wilbert van Helmond (77 jaar) is nog wekelijks te vinden bij Minigolfvereniging DUNO in Doorwerth: "Ze kunnen mij 's nachts wakker maken om te golfen, als ik het nog zou kunnen."
Vanwege gezondheidsredenen heeft Wilbert zijn geliefde sport na 53 jaar moeten opgeven, maar de liefde voor DUNO is altijd gebleven. Wilbert zet zich nog steeds in voor de vereniging en helpt waar hij kan. Hij geniet van de mensen om zich heen die aan het spelen zijn: "Het is mijn lust en mijn leven en ik kijk iedere keer er naar uit om naar de club te gaan", aldus Wilbert.

'Ik ben heel fanatiek'

Minigolfvereniging DUNO telt zo'n vijftig leden, van wie een groot deel iedere donderdagavond in de bossen bij Doorwerth bij elkaar komt om samen te golfen. De meeste leden zijn op latere leeftijd begonnen met minigolf.
Zo ook Alie Visser: zij was 50 jaar toen ze begon: "Ik heb het vroeger veel met de kinderen gedaan, tijdens de vakantie, maar toen ik hoorde dat het een echte sport was, dacht ik: dit is iets voor mij. Het begon een beetje onschuldig, je koopt een balletje en doet een keer mee aan een toernooi en voordat je het weet zit je er middenin."
Alie, inmiddels 71 jaar, heeft veel prijzen gewonnen: "Ik laat het niet merken, maar ik ben heel fanatiek".
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

18 het magische getal

Mees Bouwman (77) speelt net als Alie ook op hoog niveau. Hij werd liefst vijftien keer Nederlands kampioen en wist op het EK de toptien te halen met zijn prestaties. Mees heeft alles zelf geleerd: "Het is vooral afkijken bij de betere spelers en vooral oefenen."
Alles er in één keer inslaan, daar draait het bij Mees om: "Het is misschien wel de moeilijkste precisiesport die er is, waarbij 18 het magische getal is, want daar wil je toch op uitkomen."
Bij minigolf worden altijd achttien banen doorlopen. Het is de kunst dit in zo weinig mogelijk slagen te doen. Voordat er geslagen kan worden, maken de leden eerst de baan schoon met een bezem. Zo kan geen takje of blaadje in de weg liggen. Vervolgens wordt er een bal uitgekozen, want bij minigolf wordt er gespeeld met verschillende ballen.
En daar is ontzettend veel keuze in. Wilbert heeft thuis zelf zo'n 450 balletjes. Als hij samen met zijn vrouw Lies, die hij ook heeft leren kennen tijdens het minigolfen, op de baan staat geeft hij haar de nodige tips: "Wilbert kent alle banen door en door en weet precies welk balletje ik bij welke baan nodig heb", vertelt Lies.
Alie maakt de baan eerst schoon voordat ze gaat spelen
Alie maakt de baan eerst schoon voordat ze gaat spelen © omroep gelderland

Warme ballen

Maar het gaat nog verder. Naast gladde, ruwe, stuiter of loden ballen zijn er ook warme ballen waar mee gespeeld word. "Een goede bal moet altijd even in de broekzak zitten, zodat hij warm wordt. En er zijn ballen, die moet je eigenlijk bij je edele delen houden om ze op de juiste temperatuur te krijgen", legt Mees uit.
In de eerste aflevering van Van Gelders Grijs gaat er voor Jochem Van Gelder een wereld open wat er allemaal bij minigolf komt kijken en ervaart hij het ongelooflijke optimisme van de spelers, ook als het golfen niet meer lukt.
Kijk hier alvast naar de uitzending van Van Gelders Grijs. De uitzending is zaterdagavond vanaf 17.15 uur ieder uur te zien op TV Gelderland.
Uitzending Van Gelders Grijs - Minigolfvereniging DUNO in Doorwerth