Gelderse Vallei

Publiek mag niet bij kippen in pluimveemuseum: 'Soms lopen mensen boos weg'

Publiek mag niet bij deze bewoners van het Nederlands Pluimveemuseum in de buurt komen.
Publiek mag niet bij deze bewoners van het Nederlands Pluimveemuseum in de buurt komen. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Bij het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld wordt meegeleefd met de pluimveehouders in de regio. Een jaar lang heeft vogelgriep de sector in Gelderland in de greep. En dat laat de mensen van het museum niet onberoerd.
Van de ruim twee miljoen vogels die zijn geruimd, waren de meeste van pluimveebedrijven in de regio Barneveld en Lunteren. Pluimveehouders leven sindsdien in angst, wie pech had is inmiddels meer dan eens geruimd.
Om het virus buiten de deur te houden gelden speciale maatregelen. "Het is heftig voor ons want het publiek wil toch graag bij de kippen", zegt Albert Truin van het museum. Het verzorgen van de kippen gebeurt bij de toerbeurt door zes verzorgers die een week lang de kippen voeren. Truin: "Ze komen via een andere ingang binnen. Het pad van de verzorgers kruist het pad van de bezoekers niet."
Kijk hier naar de reportage vanuit Barneveld, de tekst gaat eronder verder.
Niet iedereen heeft begrip voor de maatregelen in Pluimveemuseum.
"We worden steeds verrast, we weten niet waar het virus vandaan komt", jammert Cees Floorijp, ook verbonden aan het Nederlands Pluimveemuseum. "Ja. Vroeger wist je de vlucht van de vogels, maar nu zitten ze overal. Voor onze bezoekers vinden we het heel vervelend, we proberen het ook uit te leggen. Sommigen snappen het, sommigen vinden het flauwekul. We willen solidair zijn met de sector, dus mogen de mensen niet bij de kippen."
Daarvoor is begrip, maar niet altijd, weet Floorijp: "Soms lopen ze boos weg."

Herfstvakantie

In de herfstvakantie zou je juist veel bezoekers verwachten. "Sommige mensen durven nu zelf niet te komen, omdat ze de krant lezen", verzucht Floorijp. "We merken het aan de inkomsten."
De gemeente Barneveld heeft 3,5 miljoen stuks pluimvee, besluit collega Truin. "Tweehonderd bedrijven in een omtrek van 10 kilometer rond het museum. Afgeblokt, dat betekent dat je een maand niets mag vervoeren. Eieren moeten twee weken in de stal blijven liggen. De hele regio heeft eronder te lijden."
Zie ook: