Achterhoek

Inwoners met laag inkomen en 'energienood' kunnen beroep doen op gemeente

Financiële hulp voor de 'energienood'.
Financiële hulp voor de 'energienood'. © Gemeente Oost Gelre
LICHTENVOORDE - Inwoners van de gemeente Oost Gelre die in financiële problemen komen als gevolg van de hoge energieprijzen kunnen een beroep doen op een subsidieregeling van de gemeente. Oost Gelre trekt daar 750.000 euro voor uit.
Het college van B en W hoopt met de regeling de acute 'energienood' in de gemeente op te vangen als gevolg van de energiecrisis en hoge inflatie. De burgers die ervoor in aanmerking komen, kunnen de subsidie als een gift beschouwen. "Bijdragen die worden toegekend uit de subsidieregeling hoeven niet te worden terugbetaald", zegt een woordvoerder van Oost Gelre desgevraagd.
Is dat bedrag voldoende om de inwoners met een laag besteedbaar inkomen en ook sommige middeninkomens te helpen? "We verwachten dat 750.000 euro voldoende is. Indien dit niet zo is kunnen we de raad vragen om extra middelen beschikbaar te stellen", aldus de woordvoerder.

'Water aan de lippen'

Wethouder Ellen Dusseldorp weet dat een deel van de inwoners het echt moeilijk heeft. "Ondanks maatregelen vanuit het Rijk zijn er huishoudens die in de problemen raken", zegt Dusseldorp. "Ook bij diverse organisaties staat het water aan de lippen. We willen daar waar mogelijk nu helpen.”
Ook maatschappelijke organisaties en ondernemers kunnen aankloppen bij de gemeente. “De hoge energierekening is eveneens merkbaar bij maatschappelijke organisaties en ondernemers in Oost Gelre. Daarom stellen we nu een breed ondersteuningspakket voor”, zegt wethouder Arjen Schutten.
Zo komt er een duurzaamheidsfonds voor exploitanten van maatschappelijke voorzieningen. Het college wil verduurzaming van panden mogelijk maken voor bijvoorbeeld sportverenigingen. Die kunnen daarvoor een renteloze lening krijgen.
Komt de renteloze lening voor duurzaamheidsmaatregelen uit dezelfde pot van 750.000 euro? "Dit komt niet uit dezelfde pot. We stellen een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar voor duurzaamheidsinvesteringen", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Extra handjes

Het toekennen van de financiële steun is maatwerk, dus kost extra handjes. Neemt Oost Gelre daarvoor extra personeel aan? "We willen in 2023 extra personeel inzetten, dat we nog moeten werven", zegt de woordvoerder. "Daarbij gaat het erom dat ze in een vroeg stadium signaleren wie er in aanmerking komt voor de schuldhulpverlening en uitvoering van de subsidieregeling. Deze regeling is arbeidsintensief, maar we willen dat de ondersteuning op de juiste plek terechtkomt en verdere problemen voorkomt."
Een andere maatregel is een verlaging van gemeentelijke lasten voor ondernemers. Zo hoeven ondernemers over 2023 geen precariobelasting en reclamebelasting te betalen.
De gemeenteraad neemt op dinsdag 1 november een besluit. Wethouder Dusseldorp: “We streven er naar dat aanvragen vanaf 9 november bij ons kunnen worden ingediend. Daarover volgt zo snel mogelijk meer informatie.”