Arnhem en omstreken

Moeten de damherten weg uit Park Sonsbeek? Niet volgens deze man

In een plan voor Park Sonsbeek staat dat de hertenkamp plaats moet maken voor een ligweide.
In een plan voor Park Sonsbeek staat dat de hertenkamp plaats moet maken voor een ligweide. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhemmers verzetten zich tegen een voorstel om de hertenkamp in het stadspark Sonsbeek om te vormen tot ligweide. Een petitie is al duizend keer ondertekend. Wat met de damherten in het park gebeurt is niet duidelijk.
De laatste visie op Sonsbeek, maar ook de parken Gulden Bodem en Zypendaal dateert van 2008. De gemeente Arnhem liet een bureau in Amsterdam een nieuwe opstellen. In dat plan is onder meer de hertenkamp geschrapt en de Parkweg veranderd in een fietsstraat. Het is vooral dat eerste dat veel stof doet opwaaien.
Arnhemmer Dick Helders is zo fel tegen het wegdoen van de herten dat hij afgelopen weekend een online petitie is gestart. Die was maandagmiddag meer dan duizend keer ondertekend.

'Hertenkamp is cultureel erfgoed'

De omheinde weide voor damherten straalt rust uit, vindt de Arnhemmer. "De hertenkamp is cultureel erfgoed. Staat hier al meer dan 120 jaar. Ik kwam er zelf vroeger met de kinderen. Mensen komen voorbij met kinderen, ze kijken even en maken een foto."
Dick Helders begon een petitie om de herten in Park Sonsbeek te behouden.
Dick Helders begon een petitie om de herten in Park Sonsbeek te behouden. © Omroep Gelderland
De plannenmakers noemen de begrazingsdruk door de herten te groot en spreekt van 'slijtage'. Ze schrijven in een advies aan de gemeente: "Daarnaast ligt de hertenweide op een cruciale plek in Sonsbeek, waar op mooie dagen vele mensen samenkomen om te relaxen, flaneren, en over de stad uit te kijken. In het licht van een toenemend aantal bezoekers (...) is het verstandig om het hertenkamp op termijn als ligweide om te vormen. De herten dienen dan een ander onderkomen te krijgen, er zal een toegangspoort moeten worden toegevoegd, of de hekken verwijderd."
Waar de dieren naartoe moeten staat nergens.

Druk tijdens corona

Dat het druk kan worden in het Sonsbeekpark en het dan niet altijd goed gaat, bleek tijdens de coronapandemie. Vorig jaar braken er op Koningsdag rellen uit en eind juli ging het park 's avonds zelfs om 23.00 uur op slot. Wekenlang mochten parkbezoekers geen alcohol meenemen het park in.
Helders: "Op warme zomeravonden hebben handhavers hun handen vol om de rust hier een beetje te bewaren. Dat is een schril contrast bij de rust die deze herten uitstralen. Ik gun iedereen zijn ligweide maar we hebben hier veel plekken: bij de villa, onderaan bij de watervallen. Je mag hier ontzettend veel, je mag hier barbecueën, picknicken."
De petitie-opsteller krijgt bijval van andere parkbezoekers. "Ik vind het een slecht idee. De herten horen bij het park, dit stukje natuur moeten we gewoon behouden. Er zijn genoeg plekken hier om te recreëren. Dat de herten te veel grazen kan ik niet uitleggen", zegt een vrouw.

'Mijn kinderen vinden de herten geweldig'

Een andere vrouw noemt het mogelijk verdwijnen van de hertenweide 'heel zonde'. "Mijn kinderen vinden het geweldig om naar de herten te kijken. Grazen ze te veel. Dat is toch de natuur?"
"Schandalig. Het is toch hartstikke leuk zo", zegt weer een ander. "Een ligweide? Niet doen. Die is er al."
Op dit moment ligt er alleen nog een voorstel, reageert een woordvoerster van de gemeente Arnhem. "Het college moet hier nog een beslissing over nemen, tot die tijd ligt er nog niks vast. Uiteraard is het fijn én belangrijk dat ook Arnhemmers meedenken over de plannen. Dit nemen wij ook mee in het uiteindelijke besluit."
Zie ook: