Achterhoek

Tragische dood van Jeroen (19) veranderde de levens van zijn vrienden

AALTEN - Jeroen was apetrots op zijn gloednieuwe cabrio en wilde hem aan iedereen laten zien. Op 18 april 2018 stapte hij in de vroege avond in zijn auto om een vriend op te halen. Er was nog wat tijd over, dus besloot hij een stukje te gaan toeren. Samen met andere kameraden beloofde het weer een mooie avond te worden. Maar Jeroen kwam nooit aan op de bestemming.
Hoe het fatale ongeluk kon gebeuren, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar op een onbewaakte treinovergang in de Tuunterweg in Aalten werd zijn wagen geschept door een trein. De 19-jarige Jeroen overleefde dit niet.
Die bewuste avond zit diep in het geheugen van alle leden van keet CHV Barlo gegrift, waar de Aaltenaar bij hoorde.
Het tweede seizoen van KEET! is iedere woensdag om 17.30 uur te zien op TV Gelderland. Een keet is een plek waar jongeren samenkomen, bijvoorbeeld een hok in een stal, een oude stacaravan of een simpele overkapping met houtkachel. Het zijn hechte vriendengroepen waarbij kameraadschap centraal staat.
Vier jaar later vertellen Job, Merle, Antoinette en Franke in de keet over het verlies van hun vriend. Want nog steeds is Jeroen aanwezig, in hun gedachten. Ze lachen als ze aan hem terugdenken. "Hij was altijd als eerste aanwezig en maakte grappen." Franke vervolgt: "Je gaat heel anders kijken naar het leven als zoiets gebeurt. Ik denk door wat er gebeurde, we ineens oud werden, ineens volwassen."
Vlak bij de plek waar Jeroen omkwam in Aalten, is een monument geplaatst met een gedicht. De vriendengroep bezoekt de plek samen met presentatrice Esther Stegeman. Kijk naar de beelden:
Vrienden lezen het gedicht voor bij het monument op de plek waar Jeroen omkwam
In 2017, een jaar voor het fatale ongeluk, werden er opnames gemaakt bij CHV Barlo voor het programma KEET! Jeroen had genoten van de televisieopnames, waar hij een prominente rol in speelde.
We zijn sinds het ongeluk nog hechter geworden
Esther spreekt de vriendengroep nu, vijf jaar later. "We zijn sinds het ongeluk nog hechter geworden", vertelt Merle. Ze waren betrokken bij de begrafenis en zorgden daarna voor een monument op de plek van het ongeluk voor hun kameraad.
Regelmatig gaan ze daar naartoe en ieder jaar op 18 april zijn ze er met alle leden van de keet om te proosten op de mooie tijd die ze hadden met Jeroen.
Kijk hieronder de hele aflevering van KEET! waarin we teruggaan naar CHV Barlo, maar ook langsgaan bij een andere keet, De Beerput in IJzerlo.
KEET! - CHV Barlo en De Beerput