Arnhem en omstreken

Zeldzaam kijkje in atoombunker: 'Geen schuilkelder voor buurtbewoners'

Dikke deuren in de atoombunker in Arnhem
Dikke deuren in de atoombunker in Arnhem © B. Stoelinga
ARNHEM - In een tijd dat de vrees voor een nucleaire oorlog toeneemt, zijn dit weekend op allerlei plekken gebouwen geopend die herinneren aan de koude oorlog. Plekken zoals schuilkelders en luchtwachttorens, en ook de atoombunker in Arnhem. Het is de enige in de stad die nog helemaal ingericht is.
De muren zijn inmiddels vrolijk blauw. De bunker heeft van 1980 tot 2013 gefunctioneerd als locatie voor PTT/KPN. Zelfs na een atoomaanval zou dit complex nog in bedrijf moeten kunnen zijn. Het staat midden in een woonwijk. Bij een oorlog moesten reparatieploegen van hieruit communicatieverbindingen repareren.
Een buurtbewoner beseft daardoor dat dit geen schuilkelder is. "Volgens mij is dit voor logistieke dingen, niet voor ons." En dat klopt want de bunker was gebouwd om een reparatieteam van 26 man PTT-technici onder te brengen. "Het was en is dus géén publieke schuilplaats", benadrukt een vrijwilliger van Atoombunker Arnhem.
De ingang van de Arnhemse bunker.
De ingang van de Arnhemse bunker. © Atoombunker Arnhem

Geheim

De atoombunker is van binnen nog ingericht alsof de ruimte elk moment weer operationeel kan worden. Daarom mogen bezoekers er geen foto's maken. Ook de cameraploeg van Omroep Gelderland mag niet naar binnen.
De vrijwilliger van Atoombunker Arnhem hanteert strikte regels: "Om alles zo echt mogelijk te laten lijken, liggen dit weekend in de bunker bijvoorbeeld documenten waarvan de eigenaars niet willen dat die te duidelijk zichtbaar zijn. Daarom mag er in de atoomkelder helemaal niet worden gefilmd."
Hij vertelt dat er regelmatig rondleidingen worden gehouden. "We vinden het belangrijk om het cultureel erfgoed van PTT/KPN onder de aandacht te brengen."