Arnhem en omstreken

Rijdt Hidde (19) straks als buschauffeur door onze provincie?

Rijdt Hidde (19) straks als buschauffeur door onze provincie?
Rijdt Hidde (19) straks als buschauffeur door onze provincie?
BEMMEL - Op tijd van a naar b komen, dat was deze week de vraag. Stakingen in het streekvervoer zorgden ervoor dat er in de hele provincie minder bussen reden. De inzet van meer buschauffeurs zou de werkdruk moeten verlagen. Om aan nieuw personeel te komen, hield Breng zaterdag een wervingsdag voor chauffeurs.
"Zet je richting maar naar links, dan til je dat ringetje op, en dan kunnen we gaan." Langzaam rolt het gevaarte de weg op, met achter het stuur de 19-jarige Hidde. Hij is één van de 72 potentiële nieuwe buschauffeurs in Bemmel.
Bekijk hier hoe Hidde het deed:
Hidde (19) bestuurt voor het eerst een lijnbus van 13 meter

Altijd al gekriebeld

Hidde is dan wel net begonnen met een andere studie, maar het besturen van een dertien meter lange lijnbus heeft altijd al gekriebeld. "Ik zit weleens mee te kijken met de buschauffeur en dan denk ik altijd: dat zou ik ook een keer willen doen."
Toen hij laatst zelf in de bus zat, kwam daar plots een reclame voorbij op de digitale schermpjes. 'IK BUSCHAUFFEUR?', stond er in koeienletters. Dat liet Hidde zich geen twee keer zeggen. Direct meldde hij zich aan voor de proefdag.

Mensen weten niet wat ze missen

Vol enthousiasme probeert Petra Vermaning, rij-instructreur bij Breng, de aspirant-chauffeur met het vak kennis te laten maken. "Want het is zo'n prachtig beroep. Je zit in zo'n mooi voertuig op de weg. En vergeet niet het met mensen omgaan. Je krijgt zo veel terug en dat doet je goed."
Regelmatig rijdt de instructrice ook lijndiensten: "Ik zie nu ook met onze planning dat we echt vaak mensen tekort komen. En dat is wel heel jammer. Omdat we zo weinig mensen hebben, laten ze heel vaak een lijn uitvallen. Dus ik hoop dat er veel mensen komen. Mensen weten niet wat ze missen."

Zo de weg op

Hidde laat het stuur na zaterdag het liefst nooit meer los. "Het is echt ontzettend gaaf. Dit is zo anders dan wat je gewend bent met autorijden. Ik had wel echt gezonde spanning, maar toen ik eenmaal zat, was het gewoon genieten."
Het liefst rijdt hij zo als chauffeur de weg op. "Of dat al kan, weet ik nog niet", vertelt hij lachend. "Maar ik zou dit absoluut vaker willen doen." Samen met de busmaatschappij gaat hij nu kijken wat de mogelijkheden zijn.