Arnhem en omstreken

Wonen in kerken is hip: 'Veel meer sfeer dan nieuwbouw'

Bewoners voor de Onze Lieve Vrouwe Kerk in Arnhem.
Bewoners voor de Onze Lieve Vrouwe Kerk in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wonen in een oude kerk is hip. Makelaars tellen massa's woningzoekenden die maar wat graag in een kerkgebouw wonen. In Gelderland zijn op dit moment verbouwingen aan de gang in onder meer Kilder, Meddo en Vragender. De voormalige Onze Lieve Vrouwekerk in Arnhem is misschien wel de eerste kerk in Nederland die is omgebouwd tot woonruimte.
Ritsert Maes woont al zes jaar in een van de appartementen in de sfeervolle voormalige kerk in de Van Slichtenhorststraat. En dat bevalt hem goed: "Door het hoge plafond krijg je een gevoel van ruimte en lijkt de ruimte groter dan die eigenlijk is."
Een bewoner draait platen in zijn kerkappartement.
Een bewoner draait platen in zijn kerkappartement. © Omroep Gelderland

Geen sloop, maar 'leuke puzzel'

Architect Peter Koelewijn werd in 1995 benaderd door de Algemene Woningbouwvereniging Arnhem, de voorloper van de huidige woningstichting Portaal. De parochie moest iets met de kerk en overwoog sloop. Koelewijn: "Maar uiteindelijk kwam de vraag of ik iets kon verzinnen."
Dat werd een lastige puzzel voor de architect: "Het is veel moeilijker dan nieuwbouw omdat je een heleboel woningen in een heel complex bouwwerk moet inpassen. En installatietechnisch moet het natuurlijk wel allemaal op elkaar aansluiten. Maar het is een geweldig leuke puzzel."
De architect in gesprek bij een glas-in-lood raam.
De architect in gesprek bij een glas-in-lood raam. © Omroep Gelderland
Bouwen in een kerk was destijds nog heel nieuw, ook voor de parochie en het bisdom. Koelewijn: "Ze wilden ook alle religieuze uitingen uit de kerk hebben. Dat vonden we zo zonde. Uiteindelijk hebben we dat uit kunnen leggen en mocht alles blijven".
Het resultaat mag er zijn, als in april 2001 de eerste bewoners hun intrek nemen in de 32 wooneenheden. Koelewijn: "Ik vind het nog steeds een prachtig gebouw. Als je aan de voorkant staat en door de glazen deuren kijkt, zie je nog steeds het grote venster achterin de kerk. En als je dan binnen komt, loop je als het ware een straatje in met links en rechts huizen".
De glas-in-lood ramen herinneren aan vroegere tijden.
De glas-in-lood ramen herinneren aan vroegere tijden. © Omroep Gelderland

Goed geïsoleerd

Maar werkt het door Ritsert genoemde voordeel -wonen in een hoge ruimte- nu niet in zijn nadeel met de huidige energieprijzen? Ritsert Maes: "Ik heb het geluk gehad dat ik mijn prijzen voor drie jaar had vastgezet. Het is ook heel goed geïsoleerd."
Toch is er ook een nadeel aan de ruime appartementen, zegt Ritsert. "Echt een nadeel is dat we geen extra kamer hebben en in één ruimte leven waardoor je jezelf niet even kunt terugtrekken of kunt werken als je allebei thuis bent."