Rivierengebied

Boer raakt wéér al zijn kalkoenen kwijt na nieuwe vogelgriepbesmetting

Op een kalkoenbedrijf in Hedel is weer vogelgriep vastgesteld.
Op een kalkoenbedrijf in Hedel is weer vogelgriep vastgesteld. © archief ANP
HEDEL - Op een kalkoenbedrijf in Hedel (gemeente Maasdriel) is voor de tweede keer dit jaar vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 44.400 kalkoenen op de locatie geruimd. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag.
Binnen een zone van 1 kilometer rondom de kalkoenhouderij liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen 3 kilometer bevinden zich zes andere bedrijven met pluimvee. Deze worden bemonsterd op vogelgriep en de komende twee weken intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen tien andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.
Sinds begin deze maand geldt voor heel Nederland weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, ook hobbyhouders.

In maart al 64.500 kalkoenen geruimd

In maart dook er ook al vogelgriep op bij het kalkoenbedrijf in Hedel. Toen werden ongeveer 64.500 dieren afgemaakt.
Het kalkoenbedrijf in Hedel
Het kalkoenbedrijf in Hedel © Omroep Gelderland
Deze maand werd het virus al bij zeker vier bedrijven in onze provincie ontdekt. Vrijdag was het nog raak bij een pluimveebedrijf in Lunteren. De ongeveer 55.000 leghennen op die locatie worden geruimd.
Donderdag werd bekendgemaakt dat in heel Nederland in een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels zijn gedood. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.