Rivierengebied

Bevers graven in dijken hun eigen graf, jacht op de dieren is geopend

Een bever in de uiterwaarden.
Een bever in de uiterwaarden. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - De bever is in Gelderland een graaggeziene gast. Tenminste, dat vinden natuurliefhebbers. Maar het Waterschap Rivierenland is minder verheugd met de bever. Deze week werden bij Wamel de eerste bevers afgeschoten, dertig jaar nadat de soort opnieuw werd uitgezet in de Gelderse natuur. Waarom? De beesten ondermijnen onze dijken met al hun ijverige graafwerk.
Het waterschap spreekt van "onaanvaardbaar risico door graverij van bevers in de Waaldijk" bij Wamel. In september troffen medewerkers er meerdere gangen aan met een lengte van twintig meter en holen van soms anderhalve meter doorsnee. Dat kan bij hoogwater leiden tot een dijkbreuk, vreest het waterschap. De meeste dijken zijn te vinden in Gelderland en ze beschermen samen een miljoen mensen tegen overstromingen.
Andere manieren om de beveroverlast te kop in te drukken, bleven zonder resultaat. Vangen en verhuizen is bijvoorbeeld geen oplossing, zegt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland. "Waar moeten die dieren dan heen? Overal in de uiterwaarden zitten bevers, elk met hun territorium. Echt overal zitten al bevers, je kunt ze dus moeilijk kwijt."
Een door een bever gegraven gang in de dijk bij Wamel.
Een door een bever gegraven gang in de dijk bij Wamel. © Waterschap Rivierenland

Doodschieten bever is 'zwaarste maatregel'

Doodschieten is de laatste en zwaarste maatregel. Met hun fanatieke graafwerk graven bevers dus eigenlijk hun eigen graf. Het afschieten gebeurt door professionals, verzekert Krom.

Raster en damwanden

Intussen zijn er wel rasters aangebracht die de komst van nieuwe bever moeten tegenhouden. In 2027 staat een dijkverzwaring op stapel. Damwanden moeten dan een definitief einde maken aan het ongewenste graafwerk.
De bever keerde in 1990 terug in de Gelderse natuur, waar het dier toen anderhalve eeuw was uitgestorven. Het uitzetten van nieuwe bevers werd gedaan om de biodiversiteit te vergroten.

In Limburg al de klos

Overigens gebeurt het afschieten van bevers niet voor het eerst. De afgelopen jaren waren tientallen bevers in Limburg al de klos omdat ze schade veroorzaakten aan kades. Op andere plekken zorgden ze met hun dammen voor wateroverlast.

Zie ook: