Noord-Veluwe

Bekend edelhert Lambertus afgeschoten, hierdoor kreeg hij een naam

Edelhert Lambertus.
Edelhert Lambertus. © Sem J Rijnhout
ARNHEM - Het fotogenieke edelhert Lambertus is afgeschoten op de Hoge Veluwe. Het hert was populair onder natuurfotografen omdat het dier makkelijk te fotograferen was.
Edelhert Lambertus is geschoten met oog op het populatiebeheer. “Het is puur zakelijk”, laat boswachter Jakob Leidekker weten in een interview aan dagblad De Stentor. “Heel simpel. Wij kijken vanuit populatiebeheer naar herten. Daar hebben we een strak verhaal in, dat volgen we al decennia. We streven naar gezonde populatieopbouw dat we in evenwicht proberen te brengen. Als ik me niet vergis zou het anderhalve week geleden geweest kunnen zijn.’’
Waarom zou de Hoge Veluwe dan zomaar een bekend edelhert als Lambertus schieten? De Hoge Veluwe laat weten dat het feit dat het dier een naam heeft, niet betekent dat ze niet gewoon net zoals de rest behandeld worden. “In die zin zegt de naam Lambertus me niet veel.”

Makkelijker praten over herten

Edelherten krijgen regelmatig een naam toegekend door een natuurbeheerder of een natuurfotograaf. Dankzij deze naamgeving kan er onderling namelijk veel makkelijker gecommuniceerd worden over een bepaald edelhert.
“Zo worden ze bijvoorbeeld genoemd naar een typisch fysiek kenmerk”, vertelt Bas Worm, vicevoorzitter van Vereniging Het Edelhert. Een oude bekende uit het Deelerwoud was bijvoorbeeld ‘De Haak’. Een hert met een bijzonder gewei waarvan een van de takken boven in het gewei, ook wel een kronen-end genoemd, de vorm van een naar achteren wijzende haak heeft. “Namen worden vaak gebaseerd op een geweivorm omdat deze het hele leven van het hert min of meer hetzelfde blijft; de vorm is genetisch bepaald.” Een makkelijk herkenpunt dus.
Een andere bron voor naamgeving kunnen typische gedragskenmerken zijn. Zo ontdekte Worm de befaamde ‘Schreeuwer’. “Ik zag het hert niet maar hoorde hem wel constant.” Uiteindelijk bleek dit luidruchtige hert nog maar een jong beest te zijn van een jaar of vier. Een klein hert met een grote aanwezigheid.
Een edelhert wordt soms ook wel eens vernoemd naar een bepaald leefgebied of naar een ander bijzonder edelhert dat in het verleden heeft geleefd. “Zo leek ‘Lassie’ op een groot hert dat voorkwam in een beroemd leefgebied in een bepaald deel van Duitsland, vertelt de vicevoorzitter. Daarnaast wordt een hert ook wel eens vernoemd naar een mens, bijvoorbeeld het edelhert 'Egon' dat vernoemd is naar de Duitse wildbioloog Egon Wagenknecht.

Hubertus

Een ander bekend edelhert met een naam was Hubertus. Het dier was vernoemd naar zijn leefgebied rondom het Jachtslot Hubertus. En deze naam komt weer uit de legende van Sint Hubertus. Het bekende hert raakte gewond tijdens de bronst en werd daarna uit zijn lijden verlost. Hierna werd hij geserveerd op het menu van restaurant de Hoge Veluwe.
Het restaurant serveert regelmatig dieren die in het natuurgebied hebben geleefd. Of ook Lambertus uiteindelijk op een bordje belandt is onbekend.