Noord-Veluwe

Busproblemen bij Keolis zijn hardnekkig

Bussen van Keolis onder de naam Rrreis
Bussen van Keolis onder de naam Rrreis © Omroep Gelderland
Over twee maanden moet busvervoerder Keolis de bussen overdragen aan EBS, de nieuwe vervoerder. Maar sommige problemen in de bussen zijn nog steeds niet opgelost.
Als de bussen niet goed genoeg zijn, krijgt Keolis minder geld voor de bussen of de nieuwe vervoeder hoeft een deel van de bussen helemaal niet over te nemen.
Uit een interne nieuwsbrief, in handen van Omroep Gelderland blijkt dat bijna een kwart van de bussen nog door de zogenoemde verbeterstraat moet. Een manager schrijft dat voor 11 december, dan is de overdracht, alle Chinese bussen door die verbeterstraat zijn gegaan.

Problemen houden aan

Maar niet alle problemen zijn 1,2,3 opgelost. Zo heeft het merendeel van de bussen de reactie om naar rechts te trekken. Dat probleem is hardnekkig. 'Er zijn meerdere partijen die onderzoek hebben gedaan, maar we krijgen de vinger er nog niet achter', staat in de nieuwsbrief.
Even later staat dat' sommige oorzaken en oplossingen snel zijn gevonden', maar 'we moeten erkennen dat sommige problemen taai zijn.'

Automatische rolstoelplank

Een ander probleem is de automatische rolstoelplank. Die plank kan tijdens het rijden naar buiten schuiven en dat is gevaarlijk. Daarom zijn alle automatische planken uitgezet, chauffeurs moeten dat nu handmatig doen. Dat is zwaar werk en niet alle chauffeurs kunnen dat. Een reiziger in een rolstoel kan dan niet mee, Keolis zegt vervangend vervoer te regelen.
Chauffeurs willen dat dit spoedig wordt opgelost, maar dat zat er nog niet in. "Er moet echt absolute zekerheid over de juiste werking zijn, voordat we ook deze verbetering kunnen gaan inrichten."
In de brief gericht aan medewerkers zegt Keolis er alles aan te doen om de bussen te optimaliseren. 'Dat zal niet veranderen of afnemen voor en na 11 december. Daar geen misverstand over.'