Noord-Veluwe

Een jaar vogelgriep in Gelderland, hier werd geruimd

Meer dan twee miljoen vogels geruimd in een jaar tijd
Meer dan twee miljoen vogels geruimd in een jaar tijd
BARNEVELD - Het is de nachtmerrie voor pluimveehouders. Getroffen worden door vogelgriep. Sinds het vogelgriepvirus vorig jaar oktober om zich heen greep zijn er in Gelderland al meer dan twee miljoen dieren in dat kader geruimd, blijkt uit de gegevens van de Rijksoverheid. Het is deze week een jaar geleden dat het virus groots uitbrak en het einde lijkt nog niet in zicht.
Donderdag werd nog bekendgemaakt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de strijd tegen vogelgriep in een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels heeft afgemaakt. Meer dan een derde van dat aantal is dus afkomstig van Gelderse pluimveehouders. Veel bedrijven werden geruimd nadat er vogelgriep werd geconstateerd, maar niet 'besmette bedrijven' werden uit voorzorg geruimd. Meer dan 700.000 vogels zijn op deze manier in onze provincie preventief geruimd.
Bekijk hieronder hoe de verspreiding van de vogelgriep zich sinds oktober 2021 heeft ontwikkeld tot nu. Dat kun je zien via deze interactieve kaart.
Van de ruim twee miljoen vogels die zijn afgemaakt was het overgrote deel afkomstig van bedrijven uit Lunteren en Barneveld. Het gaat om 1,37 miljoen vogels, alleen al in die twee plaatsen. Daarnaast waren het vooral veel eenden in Hierden die geruimd moest worden. Het ging daar om honderdduizenden eenden. Dat de intensieve pluimveehouderij direct hard geraakt wordt in grote aantallen werd in februari nog eens goed duidelijk toen bij één bedrijf meer dan 165.000 kippen werden geruimd, nadat er vogelgriep was geconstateerd.

Dodelijkste epidemie sinds 2003

Volgens de NVWA is de epidemie van dit jaar de dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd. De nieuwe minister van landbouw, Piet Adema, noemde de vogelgriepsituatie 'onhoudbaar'. "Het onbevredigende maar eerlijke verhaal is dat er geen simpele oplossing bestaat."