Rijk van Nijmegen

Twee jaar cel voor hulp bij ontsnapping uit tbs-kliniek Nijmegen

De tbs'ers reden na hun ontsnapping weg in deze witte auto.
De tbs'ers reden na hun ontsnapping weg in deze witte auto. © Politie
NIJMEGEN - De man die in juni twee tbs'ers hielp ontsnappen uit de Nijmeegse Pompekliniek, moet van de rechter twee jaar achter de tralies zitten. De man, de 26-jarige Mamuka K. maakte met een slijptol een gat in het hek van de instelling.
De vlucht met een klaarstaande auto werd door camera's gezien. "Het is zeer ernstig en zorgwekkend wat hij heeft gedaan", oordeelde de rechtbank in Zutphen vrijdag over de verdachte. "Hij toont een gebrek aan respect voor de rechtsorde en heeft veel maatschappelijke onrust veroorzaakt met het helpen ontsnappen van de twee tbs'ers".

Verstandelijke beperking

Omdat K. een lichte verstandelijke beperking heeft en alleen handelde, valt de straf van de rechtbank lager uit dan de eis van vier jaar van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat de Amsterdammer nog in zijn proeftijd zat en weer in de fout ging, moet hij nog wel een extra celstraf van 300 dagen uitzitten.

Ontsnapte tbs'ers

Een van de gevluchte tbs'ers is Luciano D. Hij werd in 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor een gewelddadige overval. De andere ontsnapte, Sherwin Windster, is nog voortvluchtig. Hij kreeg drie jaar geleden ruim vijf jaar cel en tbs voor afpersing en een gewapende overval. Daarbij kwam een van de slachtoffers om het leven.
K. en D. werden na een klopjacht van negen dagen door de politie in Den Haag aangehouden.